E-Dergi Hazırlamak İstiyormusunuz? O Zaman Bu Yazıyı Okuyun
Bir yazar ve edebiyatsever olarak dergi hazırlamanın hayatımda her zaman önemli bir yeri olmuştur. Artık, bu programın yardımıyla tam da hitap ettiğim okurlara yönelik dergiler hazırlayabiliyorum, hem de istediğim sıklıkta. Üstelik bu şekilde, okurlarıma nasıl ulaşırım diye düşünmeme de gerek kalmıyor. Çocukluğumdan beri dergilere özel bir ilgim var. İlkokul sıralarında arkadaşlarımdan yazı ister, kağıtları kesip yapıştırarak kendi dergi tasarımlarımı yapardım. Daha sonraları, edebiyat dergilerinden müzik dergilerine, seyahat dergilerinden sektörel dergilere kadar, takip ettiğim birçok dergi oldu. Zamanla, basılı dergilerin yetersiz kaldığı noktalarda, e-dergiler öne çıkmaya başladı. Şahsen, e-dergi kavramıyla tanışmam altı yedi yıl öncesine dayanır. İki ayrı elektronik derginin mutfağında yer aldıktan sonra avantajları ve dezavantajları tartabilir hale geldim. E-derginin en büyük avantajı kolayca erişilebilir ve masrafsız olması ama bu dergiyi bir web sitesinde düzenli olarak yayınlamak için birer yazılımcı ve tasarımcıya ihtiyaç var. Tamamen gönüllülük esasına dayanan bir dergide işler genelde yavaş ilerler ve işlerin olabilecek en iyi haline değil, mevcut haline razı olursunuz. Bu durumda kusursuz bir okur deneyimi yaşatmak da genelde mümkün olmaz. Bahsettiğim olumsuzlukları nasıl ortadan kaldırabilirim ve deneyimi nasıl daha iyi hale getirebilirim derken YUMPU Publishing ile tanıştım. Bu programda, en başta, edebiyat okurlarının ilk aradığı şeylerden biri olan sayfa çevirme hissi var. Kaliteli yazılımı ve tasarımının yanı sıra kişiselleştirilebilir özellikleriyle de okuru kendine çekiyor. Benim açımdan da oldukça pratik bir hizmet sunuyor. PDF dosyamı yükleyerek dakikalar içinde dergimi oluşturabiliyorum. Ardından onu bloğumda ve Facebook başta olmak üzere sosyal medya hesaplarımda kolayca paylaşarak milyonlarca insana ulaştırabiliyorum. Başkalarının paylaştığı yirmi milyonun üzerinde dergi örneklerini inceleyerek sonra çıkaracağım sayılar için fikir de ediniyorum.
E-Dergi Hazırlama Aşamaları
Edebiyat dergileri genelde gönüllülük esasına dayandığı için hazırlık aşamasının zorlu geçtiğinden ve hazırlığın online bir programla yapılmasının kolaylığından bahsetmiştim. Şimdi de YUMPU Publishing'da kendi dergimi nasıl hazırladığımdan, bu hazırlığımın aşamalarından bahsetmek istiyorum.
İlk aşama: PDF hazırlama ve yükleme
Web sitesinin sol üst tarafında görülen PDF yükleme aracına PDF dosyanızı yüklediğinizde sistem onu “e-kağıt”a dönüştürüyor. Elbette önce, e-kağıda dönüştürmek istediğiniz bir online broşür hazırlamanız lazım. Ben kullanmaya alışkın olduğum Word programında metinleri ve görselleri hazırladıktan sonra, internette bulduğum bir programla dosyayı PDF formatına dönüştürmeyi tercih ettim.
1. Aşama: Yeni bir kullanıcı hesabı açma
PDF dosyasını yükledikten sonra yeni bir kullanıcı hesabı açmam gerekti. Bunun için kullandığım e-posta adresini, belirlediğim şifreyi ve onun tekrarını girmem yeterli oldu. Sonra e-posta adresime bir aktivasyon maili geldi. Maildeki linke tıkladıktan sonra üyelik sürecim tamamlanmış oldu. (Sosyal medya hesaplarınızla kayıt olma seçeneği de var, isterseniz hesabınızı öyle de açabilirsiniz.)
2. Aşama: Profil bilgilerini girme
Bunu ayrı bir aşama olarak değerlendiriyorum çünkü bu bilgileri tam olarak girmek benim için oldukça önemli. Edebiyatta isim ve arka plan önemli olduğu için okurlara künye olarak sunabileceğim bilgiler bunlar. Profil sayfasında ad, soyad, şehir ve benzeri temel bilgilerin yanı sıra profil fotoğrafı yükleyebileceğiniz ve kendinizi kısaca anlatabileceğiniz alanlar da var.
3. Aşama: Yüklediğiniz dergide değişiklik yapma
PDF dosyasını yükledikten sonra dergide değişiklik yapma olanağımın olduğunu görmek oldukça hoşuma gitti. Farklı dergi tasarımları sayesinde renklerle ve boyutlarla oynayabiliyorum. Böylece, dergiyi kendi bloğuma veya başka mecralara yüklediğimde uyum sorunu yaşamıyorum. Ayrıca, ses, video, slayt ve bağlantı gibi multimedya dosyaları yükleyebiliyorum. Bunu basılı mecrada yapmam imkansız.
4. Aşama: Milyonlarca insana ulaşma
Yine basılı mecrada yapamayacağım bir şey bu. YUMPU Publishing'nun milyonlarca okuru, ilgi alanlarına göre benim hazırladıklarımı okumaya hazır. Basılı mecrayı tercih etsem ulaşabileceğim okur sayısı en fazla 500-1000. Dahası, her yeni sayıda bu okur sayısına ulaşmam için sağlam bir dağıtım ve tanıtım ağı kurmam da gerekiyor. Ama bu program ile birkaç dakika içinde okurlarım hazır. Dosya sistemde kaldığı için eski sayıların eskimesi gibi bir durum da yok. Yüklediğim her e-dergi her zaman erişilebilir durumda.
Neden Bu Program?
Elektronik dünyanın avantajları tartışılmaz ama incelediğim her seçenek de bana uymadı açıkçası. Piyasadaki Issuu, Scribd ve daha birçok program çalışır durumda. Ama genel olarak gördüğüm kadarıyla ücretsiz demek reklam demek, ücretli demek de gönüllü bir iş için verilemeyecek abartılı fiyatlar demek. Bu program bana tam da bu noktada çözüm oldu: Gerek duyacağım özellikleri ücretsiz sunarak…
YUMPU Publishing, fiyat-performans avantajı dışında müşterilerine sunduğu hizmetle de ilgimi çekti. Teknik konulardan fazla anlamadığım için bu konuda destek almak benim açımdan iyi oldu. Yine de, programın konuya aşina olmayanlar için bile çok rahat bir kullanımı olduğunu belirtmeliyim. Normalde arkadaşlarımla birlikte sadece içerikleri yükleme aşamasına bile bir hafta ayırırken şimdi kendi başıma birkaç dakikada sonuca ulaşabiliyorum ve hiç vakit kaybetmeden sosyal medya ağlarında paylaşım yapabiliyorum. Ayrıca, dergi SEO açısından optimize edildiği için Google aramalarında da üst sıralarda çıkabiliyor ve mobilde de masaüstünde olduğu gibi başarılı görünüyor.
Özetle…
Basılı dergilerde bulamadığımı, burada hazırladığım e-dergide bulabildim. Sadece bir PDF yüklememle başladı her şey. Dosyayı sürükledim ve bıraktım. Sonra gerisi geldi. Dosyam e-kağıda dönüştü. Birkaç dakika içinde içime sinen bir çalışma yayınlayarak milyonlarca okura seslenebildim. Kendi alanım açısından ya da daha genel olarak gönüllü ve sektörel yayınlar açısından bu programın avantajları denemeye değer. İleride reklamsız versiyonunu da kullanmayı düşünüyorum.
Cevap bırakın
Yorum başarıyla gönderildi.
Yorum gönderilemedi.