Daha fazla erişim, daha iyi yerleştirme! En iyi Google konumlarına ve maksimum çevrimiçi görünürlüğe giden kolay yolu keşfedin.

Dergi Hazırlama Programı – 100% süper hızlı ve kolay

Sağlık sektörü için içerik üreten biri olarak e-dergi hazırlamak istedim. Sonra dergi hazırlama sitelerini araştırmaya başladım ve bana okurlara profesyonel bir biçimde seslenme olanağını sunan pratik, kaliteli, ücretsiz ve ihtiyaclarımı karşılayan dergi hazırlama programı YUMPU Publishing’u buldum. Sağlık uzmanı değilim ama işim gereği onlarla birlikte çalışmam gerekiyor. Benim görevim, hazırladığım içeriklerle çalışanların sesini duyurmak, sektördeki gelişmeleri haber vermek ve okurları çeşitli rahatsızlıklar konusunda bilgilendirmek. Sağlık, hem ilgi çeken hem de hassas bir konu. Belki duymuşsunuzdur. Birincisi, doktorlar ve hastaneler kendi reklamını yapamaz. İkincisi, hastalıkların tedavisi konusunda kesin yargılar veya ilaç isimleri verilemez. Bunlar hukuki yaptırımlara tabidir. O yüzden, benim de dikkatli davranmam gerekiyor. Bu sektörde internetteki içerikler her ne kadar çok okunsa da basılı dergilerin her zaman bir çekiciliği olmuştur. Nedense dergi kavramı bana da sağlık için çok uygun geliyor. Özellikle kuşe kağıt olanlar. Ama değişen teknolojide basılı dergide ısrar etmenin artık çok da anlamlı olmadığını düşünüyorum. Bir de tabii, basılı dergilerde yukarıdaki gibi bir sorunla karşılaşırsam düzeltme yapma ihtimalim yok.

Online bir derginin benim için yararı en başta değiştirilebilir olması, sonra da ulaşılabilirliği. Nasıl sağlığın yeri ve zamanı yoksa onunla ilgili içeriklerin de yeri ve zamanı olmamalı. Bir süre PDF dosyamla okurlara birebir ulaşmayı denedim ama insanları tek tek bulmanın yanı sıra dosya boyutu da hiç işlevsel değildi. En sonunda inadı bırakıp online dergi hazırlama programi arayışına başladım. Tek istediğim PDF dosyamı yükleyip bir dergi sahibi olmaktı ama kimi programlar karmaşıktı, kimisi düzgün çalışmıyordu, kimisinin de ücretleri yüksekti. Sonra, işte bu program ile tanıştım. İhtiyacım olan özellikleri ücretsiz olarak sunmasının yanı sıra kullanımı oldukça kolay ve çalışması hızlı. Sadece iki dakika içinde dergimi hazırlayabildim. Hatta sınırsız hakkım olduğu için, vakit kaybetmeden bazı müşterilerime katalog ve kendime bir portföy hazırlamaya bile giriştim.

Neden Başka Bir Dergi Hazırlama Programı Değil De Bunu?

Issuu ve Scripd gibi popüler programlar dahil birçok programı denedim ama ne benim alışkanlıklarıma uydu ne de içerik hazırlamak istediğim sektöre. Ayrıca, gördüğüm kadarıyla, ücretsiz demek genel olarak çok az özellik ama bol bol reklam anlamına geliyor.

Bana en cazip gelen şey, aradığım özellikleri YUMPU Publishing'da ücretsiz olarak bulmam oldu. Reklamları kaldırabileceğiniz bir versiyon da var. Ayrıca, daha ileri özellikleri satın alabileceğiniz ödemeli planlar da var ama bunlar daha çok büyük şirketlerin işine yarayacak şeyler. Küçük şirketler veya bireysel girişimler için ücretsiz versiyon gayet yeterli.

Teknik konularla programın kendisinin ilgilenmesi de benim için bir artı. Pratik bir biçimde PDF dosyamı yüklüyorum, sistem onu kendiliğinden e-kağıda dönüştürüyor ve birkaç dakika içinde dergim hazır oluyor. Programın bulut platformunu kullanması beni tek bir yere bağlı olmaktan da kurtarıyor. Sınırsız sayıda, sınırsız sayfalı dergim güvenli bir şekilde saklanıyor ve onlara istediğim her zaman ulaşıp istediğim değişiklikleri yapabiliyorum.

Bulut platformu aynı anda kaç okur olursa olsun derginizin açılmasını da garanti ediyor. “Kaç kişi açar ki?” demeyin. Burada, sayısı her gün artan milyonlarca dergi örneklerine ulaşma imkanınız var. Arama butonuyla da size ulaşan birçok okur olabilir. Halihazırda yirmi milyonun üzerinde dergi sisteme yüklenmiş durumda. Belki aradıkları sizin derginizdir… Ayrıca, derginizin indirilmesine izin verdiğiniz de bu okurlar derginizi yanlarında da taşıyabilir. Programın hem masaüstü hem de mobil cihazlar tarafından desteklendiğini belirtmekte fayda var.

Site içi aramadan bahsettim ama bir de site dışındaki aramalar var tabii. Dergiler, Google başta olmak üzere bütün arama motorları için optimize ediliyor. Böylece aramalarda üst sıralarda çıkma şansınız yükseliyor. Dergilerde arama motoru optimizasyonu, yani SEO’nun yanı sıra sosyal medya optimizasyonu da bulunuyor. Facebook, Twitter ve Pinterest’te derginizi paylaşabileceğiniz gibi onu tek bir e-posta yoluyla da gerekli kişilere gönderebilirsiniz.

İstediğiniz zaman düzeltmeler ve eklemeler yapmanız da mümkün. Düzeltmeler arasında, dergiyi kullanacağınız yere uygun hale getireceğiniz renk ve boyut değişiklikleri bulunuyor. Program size farklı dergi tasarımları sunuyor. Mesela genel editör, video editörü, bağlantı editörü, slayt editörü, audio editörü ve içe aktarım & dışa aktarım editörü. Böylece, multimedya dosyaları ekleyerek derginizi interaktif bir hale de getirmeniz mümkün.

Şahsen, diğer dergi hazırlama programi çeşitlerine kıyasla, sorun yaşadığımda her an destek vermeye hazır olan müşteri hizmetlerini ve derginin kendi markalaşma sürecimi desteklemesini de epey beğendim.

Online Dergi Kapağı Hazırlamak İçin Neler Yapmak Gerekiyor?

YUMPU Publishing'da sadece iki dakika içinde dergi hazırlayabildiğime daha önce değinmiştim. Peki, o iki dakikada neler yaptım? Hangi sektörden olursanız olun sizin için yararlı olacağını düşündüğüm için e-dergi hazırlama aşamalarımı anlatmak isterim.

  1. Hazırladığınız PDF dosyasını ana sayfadaki araçla yükleyin. Dosyayı sürükleyip bıraksanız da olur.

  2. Programa kayıt olup kullanıcı hesabı açın. Kaydolmak çok kolay. E-posta, şifre ve şifre tekrarı ya da sosyal medya hesaplarınız yeterli.

  3. E-posta ile kayıt olduysanız aktivasyon mailindeki bağlantıya tıklayarak kayıt işleminizi tamamlayın.

  4. Profilinizi düzenleyin. Site içinde ve site dışında aramalarda okurların karşısına dolu bir profille çıkmak önemli. Kendinizi tanıtın ve profil fotoğrafı ekleyin.

  5. Derginizi düzenleyin. Yukarıda bahsettiğim her bir editörü ücretsiz olarak kullanabiliyorken yararlanın.

  6. Paylaşım yapmaktan çekinmeyin. Kendi bloğunuzda, sosyal medya hesaplarında, başka web sitelerinde… Paylaşın.

Dergi Hazırlama Programları Arasında Gördüğüm En İyi Yazılım

Yeni kurduğumuz derneğimiz için ihtiyacımız olan elektronik dergiyi hazırlamak için aylarca uğraştım diyebilirim. Yine de istediğim sonucu ortaya dökmenin çok uzağında kalmıştım. Hangi dergi hazırlama programını kullanırsam kullanıyım bir türlü o kitapçılarda gördüğümüz dergilerin içleri gibi eğlenceli, rengarenk sayfalar hazırlayamıyordum.

Her sayfa birbirinden bağımsız ve alakasız görünüyordu. Ayrıca o kadar zaman ayırdıktan sonra internet sitesine atmak istediğimde kullandığım, daha doğrusu güzel görünmesi için kullanmak zorunda olduğum resimler ve dökümanların boyutları büyük olduğu için sorunlar yaşadım.

Sayfalar o kadar yavaş açılıyordu ki, derginin içinde dünyanın sırları yer alsa okumak için beklemeye değmeyebilirdi. YUMPU Publishing adındaki internet sitesini keşfettikten sonra adeta derneğimizin kahramanı oldum. E-dergimiz o kadar güzel oldu ki şimdi size kahraman olmamı sağlayan ve birbirinden farklı şekil ve biçimlerde dergi hazırlamanızı sağlayacak bu harika yazılımı tanıtmak istiyorum. Önce siteden bahsedeceğim, ardından düzenleme kısmına geçeceğim ve sitenin diğerlerinden farkını anlatmaya çalışacağım. Ancak önce söylemeliyim ki bu sitede hazırlayacağınız dergiler için herhangi bir ücret ödemek zorunda kalmayacaksınız.

YUMPU Publishing Için Basit Bir İnternet Sitesi Deyip Geçmemek Lazım

Başarısız denemelerim ardından internette e-dergi hazırlama konusunda aramalar yaparken fark ettim ki bu işler çevirimiçi yani online da yapılabiliyor. Araştırmalarımı yoğunlaştırdıkça birkaç internet sitesi arasında kalmaya başladım. Neden diğer siteler değil de bu programın sorusunun cevabı çok basit. Aslında benzer kalitede olan ve aynı popülerlikte iş yapan başka siteler de var. Mesela FlipSnack! Bu site de göründüğüne göre oldukça başarılı.

Fakat dikkatimi hemen çeken iki şey oldu. Bunlardan bir tanesi istedikleri ücretler.

Bu sitede de ücretsiz deneme uygulaması bulunsa da getirdikleri kısıtlamalar, özellikle de dergi sayfa sayısındaki kısıtlamalar bana çok saçma geldi. Hoşlanmadığım ikinci özellikleri de destek ekibine ulaşmak için siteye koydukları kocaman telefon numarası. Eğer telefon numarası bu kadar büyükse yazılı iletişim çok zayıf demektir.

Fakat zaten zar zor kullandığım ingilizcemle bir konuşma yapmayı çok arzulamadığımdan benim için sanki bu sitenin destek ekibi yokmuş gibi bir sonuç çıkıyor ortaya. Belki de çok ilgili insanlardır ve fazlasıyla yardımcı oluyorlardır bilemiyorum ancak ben yazışma yolunu seçenlerdenim.

Yumup sitesinde bu aradığımı fazlasıyla buldum diyebilirim. Sırası gelmişken hemen anlatıyım aradan çıksın. Siteden hazırladığım e-dergimi internet siteme atma konusunda yardıma ihtiyacım olmuştu, daha doğrusu ihtiyacım var sanmıştım, ve ben onlara elektronik posta yolladıktan hemen sonra oldukça samimi ve açık bir cevap yollayarak sorunumu çözüverdiler. Üstelik benim ücretli bir müşteri olmadığımı da biliyorlardı. Neyse lafı çok uzattık gelelim sitenin özelliklerine.

E-Derginizi Hazırlamadan Önce Dosyanızı PDF Olarak Kaydedin

Sitemizde yayınlamak istediğimiz dergimizi, hazır bulacağımız kalıplardan rahatlıkla neredeyse bütün düzenleme programlarında hazırlayabiliyoruz. Dergimizi hazırladıktan sonra yapmamız gereken tek önemli şey bunu PDF olarak kaydetmek. Bu özellik bütün yazılımlarda mevcut. Eğer sizin kullandığınız programda yoksa da internetten çevrim içi PDF dosyasına çeviren siteleri kullanarak e-dergi hazırlamak için gerekli olan formata çevirebilirsiniz dosyalarınızı. Resimleri hazırlarken ekleyebileceğiniz gibi daha sonra da ekleyebilirsiniz. Bir de bu PDF dosyanızı hazırlarken unutmayın ki siteden video da yükleyebiliyorsunuz. Yani video eklemek istediğiniz dergi sayfalarının o bölümlerini boş bırakın.

PDF formatındaki dosyamız hazır hale geldikten hemen sonra tarayıcımıza bu programı yazıyoruz ve karşımıza çıkan siteden hemen üst soldaki dil seçeneklerinden Türkçe’yi seçiyoruz. Uygulamanın çevirisi sanıyorum ki hala devam etmekte.

Ancak yine de bazı bölümleri anlamayı daha da kolaylaştırabilecek olmasından dolayı eksik de olsa bizim için daha kolay bir seçenek. Umarım kısa zamanda bütün site dilimize çevirilir. Dilimizi seçtikten sonra sitede tam karşımızda duran böümün sol tarafındaki kutuya PDF dosyamızı ekleyeceğiz. Buradaki tuşa basarak yapabileceğimiz gibi PDF dosyamızı bu kutuya sürükleyerek de bunu yapabilirsiniz.

Ardından eklemek istediğiniz belgenizin büyüklüğüne göre bir süre yüklenmesini beklemeniz gerekecek. Çok büyük bir dosya atmaya çalışıyorsanız bu süre biraz uzayabilir. Gerçi artık hemen hepimiz çok hızlı bağlantılar kullanıyoruz. Benim yükleme sürem bir dakikadan daha az zaman aldı. Tabi ne kadar hızlı bağlantınız varsa o kadar hızlı yükleme yapabiliyorsunuz.

Bu arada ufak bir püf noktası olarak şunu da eklemek isterim. Sitenin ana sayfasında da gördüğünüz gibi YUMPU Publishing'de birçok ünlü derginin yer aldığını göreceksiniz.

Bunları okuyabiliyorsunuz. Hem de bedava. Fakat asıl buradaki amaç okumak değil, bu dergilerin hazırlanış biçimlerini inceleyerek kendimize ilhamlar çıkarmak. Ben kendi dergimi oluştururken bu siteden baktığım National Geographic dergisini kurcaladım. Resimleri nasıl kullandıklarına, hangi fontları seçtiklerine odaklandım. Aynı zamanda okuma dergisine ek olarak o kadar güzel videolar kullanmışlar ki hayran kalmamak elde değil.

Belgemizi siteye aktardıktan hemen sonra bize ayrılan sayfaya yönlendiriliyoruz ve burada son rötuşlarımızı atıyoruz. Mesela eklemek istediğimiz videoların yerlerini ve ebatlarını belirleyerek e-dergimize hareket kazandırabiliyoruz.

Bunu yapmak için bir dış bağlantıya ihtiyacımız var. YouTube sitesine daha önceden yüklediğimiz videomuzun bağlantısını buraya yerleştirerek dergimizde en son kalitede videolar izleme şansımız var. Video dış bağlantıdan geldiği için sitemizde bekleme gibi bir sorunumuz da olmuyor. Bunun yanında resimleri de ekledikten sonra isterseniz istediğiniz sayfada değişecek şekilde şarkılar ekleyebiliyorsunuz. Bir yandan derginiz okunurken bir yandan da zevkinize ya da yazılarınıza uygun müzikler dinletebiliyorsunuz okurlarınıza.

Hem SEO Uyumlu hem de Sitenizde Yer Kaplamıyor

Şimdi geldi sıra dergimizi kendi internet sitemizde yayınlamaya. Bu sitesinde hazırladığımız dergimizin html formatında bize verilen kodunu kendi sitemize yerleştirmek yeterli olacak. Bunu yapmak çok karışık gibi görünse de asla korkmayın çünkü bu kodu siteye gömmek çok basitmiş gerçekten.

Daha önce de yazımda belirttiğim gibi bu konuda destek ekibine yazı yazdım ve sağ olsunlar hemen geri dönüş yaparak bana yardımcı oldular.

Kodu kopyala düğmesine bastıktan sonra, internet sitemizde dergimizi yayınlamak istediğimiz bölüme gelerek yapıştır diyoruz. YUMPU Publishing burada adeta bir portal açıyor. Çünkü bize verdikleri kod çok kısa ve asıl iş bizim sitemizi hiç yormayarak çok hızlı bir sunum gerçekleştiriyor. Bu özelliği anlattığım bir arkadaşımın uyarısı üzerine arama motorlarının bu gibi gömme kodları görüp görmediğini de araştırdım. Bu sitesinde de detaylı şekilde anlatıldığı üzere bu sorunu da çözmüşler. Açıklamalarını arkadaşıma da yolladım ve o da adamların gayet başarılı bir şekilde sorunu hallettiklerini onayladı.

Kısaca böylesi bir internet sitesi varken daha fazla katalog hazırlama programı aramaya gerek yok. Hem bizi bir ton uğraştan kurtarıyor, hem kendi orijinalliğimizi sergilememize mahal bırakıyor hem de hiç yer kaplamıyor. Bütün iş onların sitelerinde olup biterken bize sadece sitemizden okumak kalıyor. Ayrıca isterseniz onların internet sitelerinde yayımlanmasına izin vererek dünyadaki diğer okurların hizmetine de sunabilirsiniz derginizi.

Yazıyı yazarken bu işi yapmanın ne kadar kolay olduğunu anlatmaya çalıştım. Anlamadığınız yerler olursa denemekten vazgeçmeyin. Ayrıca her türlü sorunuzu da çekinmeden yollayın. Unutmayın bilmemek değil öğrenmemek ayıp!

Özetlemem gerekirse

Bu programda tam da aradığım dergi hazırlama programı… İhtiyacım olan özelliklerin ücretsiz olması, kullanım kolaylığı, hızlılık, milyonlara ulaşma olanağı, arama motoru optimizasyonu, multimedya dosya ekleyebileceğim editörler ve benzersiz destek ile bundan sonra dergilerimi hazırlarken başka program arayacağımı sanmıyorum. Size de pratik, kaliteli ve ücretsiz olan YUMPU Publishing’u tavsiye ederim.

Cevap bırakın

Sinem Babaoglu

Güzel dış mekanları, aristocrat yemek düzenini, okumayı ve iyi filmleri severim. İş planım bana çok fazla boş zaman bırakmıyor fakat yapabildiğimde dışarı, seyahate çıkıyorum ve arkadaşlarımla buluşuyorum.