Dergi Kapağı Hazırlama – 3 dakikada hazır [hemen dene]
Bir sanatçı, hatta daha spesifik olarak dijital bir sanatçı olarak, online dergi ve dergi kapağı hazırlama konusunda YUMPU Publishing'la tanıştığım için çok memnunum. Artık, online bir dergi çıkarmak ve eserlerimi milyonlara ulaştırmak benim için çok kolay. Sanat hayatıma başladığımda manuel çizimler yapıyordum. O sıralarda ne bu kadar program vardı ne de internet bu kadar yaygındı. (Evet, sektörde biraz eskiyim.) Eserlerimi kağıt üzerinde hazırladıktan sonra ya doğrudan ya da taratarak dergilere gönderirdim. Çoğu zaman ses çıkmazdı, eserlerim geri de gelmezdi. Bir sanatçı için oldukça sinir bozucu bir durum. Daha sonra, kendi dergimi çıkarmaya karar verdim. Teklif sunduğum birkaç arkadaşım da bana katıldı. Bundan sonra eserlerimiz kıymet görecek ve daha önceki sorunların hiçbirini yaşamayacaktık. Tabii ki öyle olmadı. Kaliteli bir dergi çıkartalım derken malzeme, baskı ve dağıtım masrafları aldı başını gitti. Sanat sıkıştırmaya gelmediği için periyodik yayın çıkarmak aksamalara sahne oldu. Bütün içerik tamamlandıktan sonra kapağı hazırlatmak gibi bir hataya düştük; birkaç hafta kapak beklediğimiz oldu. Sonuçta, dört beş sayıda derginin yayın hayatı sona erdi. Ben de bundan sonra hem dijital sanata hem de e-dergilere yönelmeye karar verdim. Yıllarca basılı mecrada çalışmış biri olarak keskin bir geçiş yapmam zor olacağından ayrıntılı bir araştırma sürecine girdim. Bulabildiğim bütün programları denedim. Hazırladığım PDF dosyasını yükleyip e-kağıda dönüştüren ve aradığım özellikleri ücretsiz olarak sunan bu program en içime sinen ve en rahat kullanabildiğim program oldu.
Bu Programda Dergi Hazırlama Aşamaları Neler?
Milyonlarca aktif okuru olan ve yüklenmiş yirmi milyonun üzerinde dergi örneklerinin bulunan bu programda kendi dergimi sadece iki dakikada nasıl hazırladığımı kısaca anlatayım:
PDF dosyamı yükledim. Ana sayfada yükleme yapmak için pratik bir araç var. Dosyamı sürükleyip bıraktım. Bilgisayardan da yükleme yapabilirsiniz.
Yeni bir kullanıcı hesabı açtım. Menüde bulunan kayıt seçeneğine tıklayınca e-posta, şifre ve şifre tekrarı girmem yeterli oldu. Sonra da aktivasyon mailindeki bağlantıya tıklayarak kayıt işlemimi tamamladım. Sosyal medya hesaplarınızla kaydolmanız da mümkün.
Profilimi doldurdum. Kullanıcı adımı seçtim, temel bilgilerimi girdim, profil fotoğrafı ekledim ve kendimi kısaca tanıttım. Bence kapak kadar profil de önemli çünkü insanlar sizi bu profil aracılığıyla tanıyacaklar.
Dergimde farklı dergi tasarımları sayesinde değişiklikler yaptım. Onu web siteme daha iyi entegre edebilmek için renkler ve boyutlarla biraz oynadım ve daha interaktif hale getirebilmek için ses, video, slayt ve bağlantı gibi multimedya dosyaları ekledim.
Son olarak, yayına aldığım dergimi sosyal medya hesaplarımda ve insanların ilgisini çekebilecek diğer sanat portallarında paylaştım. Program size gerekli embed kodunu ve bağlantıları da sunuyor ama zorluk yaşarsanız web sitenizin yardım merkezine sorunuzu sorabilirsiniz.
YUMPU Publishing'u Diğer Programlardan Ayıran Özellikler
Dergi hazırlama aşamalarında benim en çok önem verdiğim şey, dergi kapağı hazırlama ve onu okurlara en iyi şekilde gösterme. Ne de olsa, okurların ilgisini çekip sayfaları çevirmelerini sağlayacak en önemli unsur kapak. Bu programda kapağımı ayrı olarak vurgulayabilmem hoşuma gitti. Dergi kapağı aracı ile okurlar dergime gelince kapak dışında açabilecekleri sayfa sayısını ayarladım, dergimin araçta gösterilen boyutunu biraz büyüttüm (eni büyütünce boy da ona orantılı olarak büyüyor), arka plan rengini ayarladım ve manşet için başlık ekledim. Bu aşamada kullanıcı adınızı da gösterebiliyorsunuz.
Bunun dışında ücretsiz özelliklerinin tatmin edici olması da cazip bir etmen. Büyük bir işletme değilseniz ödeme planlarına geçmenize gerek yok. İsterseniz reklamsız versiyonu deneyebilirsiniz ama mevcut reklamlar da öyle kafaya takacak miktarda değil. Program kendi markamı kullanmama ve yaratmama da izin veriyor. Böylece, dergi benim bir nevi portföyüm ve kataloğum olma işlevine de kavuşuyor. Sadece sanat severlere değil potansiyel müşterilere de ulaşabiliyorum.
Program teknik açıdan da oldukça kaliteli. Derginiz arama motoru optimizasyonu yapılmış halde yayınlanıyor ve Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkma şansınız artıyor. Performans masaüstü cihazlarda da, mobil cihazlarda da mükemmel.
Ayrıca, derginizin indirilmesine izin verirseniz okurlarınız onu yanlarında taşıyabiliyor ve internet yokken bile cep telefonlarında veya tabletlerinde okuyabiliyor. Performansın her cihazda aynı kusursuzluğu göstermesinin bir artısı da bu. Dergiyi bir kod ile web sitenize gömebileceğiniz gibi, Facebook, Twitter veya Pinterest hesaplarınızda da paylaşabilirsiniz.
Program bulut platformunu kullandığı için dergiler güvenli bir şekilde sonsuza kadar saklanabiliyor. Ayrıca, ne kadar okuyucu gelirse gelsin takılmadan hızlı bir şekilde açılabiliyorlar. Sisteme sınırsız sayıda dergi ve dergilerinize sınırsız sayıda sayfa ekleyebiliyorsunuz. Bunlara daha sonra dilediğinizde erişebiliyor ve içerilerinde değişiklik yapabiliyorsunuz. Dergi hazırlarken herhangi bir noktada sıkıntı yaşarsanız başka programlarda bulamayacağınız benzersiz destekten de hemen yararlanabilirsiniz.
Dergi Kapağı Hazırlamanın Püf Noktası İçin Profesyonellere Bakın
Bugünlerde internet teknolojilerinde çalışan birçok arkadaşım çok sayıda e-dergi işi alıyorlar. Bu dergileri hazırlamak için yoğun bir seferberlik ilan ediliyor. Çünkü dergi tasarımları broşür tasarımlarına benzemez. Çok daha zordur. Bir sürü sayfayı sıkılmadan, bunalmadan, aynı emeği göstererek rengarenk ve estetik bir biçimde hazırlamak zorundasınız. Ancak işin daha zor olan kısmı kesinlikle kapak tasarımı. Dergi kapağı hazırlamak muhtemelen tahmin ettiğinizden çok daha zor olacak. Hele çıkacak olan dergi ilk sayı ise kapağın üzerindeki font seçimlerine kadar iş size kalabilir. Ancak bu program gibi e-dergi yayınlama siteleri sayesinde bizlere örnek teşkil edebilecek birçok büyük dergiyi inceleyebiliyoruz. Aynı zamanda sadece kapak hazırlama konusunda değil derginin içini hazırlama konusunda da oldukça büyük bir yardım almış oluyoruz.
İyi bir Kapak Hazırlamak için Konuyu İyice İçinize Sindirin
YUMPU’ya hoş geldiniz. İnsanların içerik okuma alışkanlıklarını değiştiriyoruz!
Kapak tasarımlarını incelemek için YUMPU Publishing adındaki internet sitesini açın. Karşınıza e-dergi hazırlamak ve yayınlamak için tasarlanmış bir internet sayfası çıkacak. En üst bölümde klasik bir menü ve hemen altında kocaman bir video ve sol bölümde bir kutucuk var. Bu kutucuğun içinde hazırladığınız PDF formatındaki dergileri e-dergilere dönüştüren bir yazılım mevcut. E-dergi yayınlamak için ücretsiz bir platform istiyorsanız da bu siteyi değerlendirebilirsiniz. Kapaklara göz attıktan sonra size internet sitesinden hızlı bir şekilde dergi yayınlamanın yollarını da anlatacağım.
Üst kısımda yer alan bu bölümün hemen altında site kullanılarak hazırlanmış birbirinden ünlü dergilerin kapaklarını görmeye başlayacaksınız. Ne kadar aşağı giderseniz o kadar fazla sayıda dergi kapağı ile karşılaşacaksınız. Bu dergiler arasında, Wired, PC, American Cars ve National Geographic gibi dünyaca ünlü kurumlar da yer alıyor. Bu kapaklara baktığınızda bile hemen aklınızda fikirler oluşmaya başlıyor. Ancak acele etmemek lazım. Çünkü burada dikkat edilmesi gereken şey derginin içeriği. Sadece güzel görünmesi bir kapak için yeterli kriteri oluşturmaz. Aynı zamanda konuyla uyumlu ve bütünleşik olması gerekir. Mesela bir çocuk dergisine ciddi fontlar kullanarak bir dergi kapağı hazırlama yöntemi sık kullanılmaz. Dergi kapaklarını incelerken en çok uyuma bakın. İngilizce bilmenize gerek bile yok. Hatta çoğu derginin üzerinde anlamlı hiç bir şey yazmasa bile derginin hangi konuda olduğunu anlayabiliyorsunuz. İşte seçilecek olan renkler ve fontlar bu kadar önemli.
Eskiden dergi logoları üstte kendilerine özel bir arka fon rengi ile tek başlarına yer alırlardı. Yani Milliyet gazetesi logosu gibi düşünebilirsiniz. Ancak yeni tasarımlarda genelde dergi kapakları tek bir fotoğraf ya da tasarımdan oluşuyor. Bütün yazılar, dergi logosu dahil olmak üzere bu fotoğrafın ya da resmin üzerinde yer alıyor. Son zamanlarda Hollywood filmlerinde bile sıklıkla kullanıldığını gördüğümüz mavi-sarı ağırlıklı kapaklar çok revaçta. Aslında bu işin kolayı da bu diyebiliriz. Bütün dünyanın estetik algısı sürekli olarak değiştirilerek şekillendirilmekte. Bu aralar moda bu, yani sarı-mavi. Bu iki rengi bütün filmlerde ağırlıklı renk olarak görebilirsiniz. Hatta bütün dünya anlaşmış gibi film afişlerinin nereeyse tamamını da bu iki renk oluşturuyor. Sadece sarı ve mavinin tonları ile oynayarak her konuya uyumlu hale getirebiliyorsunuz. Bazıları sarı yerine turuncu rengini de kullanıyor tabi. Ancak uzun zamandır diğer renklerden birinin ağırlıklı olduğu yüksek bütçeli bir film izlediğimi hatırlamıyorum. Mesela Matrix ne kadar güzel değil miydi yemyeşil? Her neyse, konumuza geri dönecek olursak, şu sıralar bir müşteriye kendi beğendiğiniz renklerdeki tasarımınızı beğendiremiyorsanız ona sarı-mavi tonlarında bir kapak sunun ve sihri görün.
Bu arada eğer e-derginizi YUMPU Publishing sitesinden yayınlamak istiyorsanız unutmayın ki sadace PDF formatı destekleniyor. Yani kapağınız tam anlamı ile hazır olduktan sonra PDF olarak kaydet demeyi unutmayın.
Fontlar Da En Az Renkler Kadar Önemli
Kapağınızı tasarlamak için kullanacağınız renkleri ve buna uygun fotoğrafı seçtikten sonra sıra geldi kullanmamız gereken fontlara.
Öncelikle logo çok iyi belirlenmeli.
İşin ciddiyetine ve kurumsallığına göre fontun kalınlığını belirlemek en güzeli. Daha canlı daha enerjik durumlarda kalın fontları tercih etmek daha faydalı olur. Hangi fontu kullanırsanız kullanın yeterince kalınlaştırırsanız eğlenceli bir tarz yaratabilirsiniz. Ancak burada fontun uzunluğu da çok önemli.
İnce fontları uzatmak bize kaliteyi gösteren bir imaj yaratacaktır. Ayrıca sadelik de kaliteyi gösteren bir diğer unsur. Logonuzu farklı kılmak istiyorsanız ve sizi tanımlamasını bekliyorsanız işi çok bulandırmanın bir faydası yok. Öncelikle herhangi bir font seçin ve kalınlığı ve uzunluğu ile oynamalar yaparak sizi tanımlayan ebatları bulun. Ardından sadelik düzeylerine göre fontları deneyin. Mutlaka işte bu diyeceğiniz bir yerde duracaksınız.
Font rengi olarak açık bölgelerde siyahtan karanlık bölümlerde de beyazdan vaz geçmek istiyorsanız çok geçerli bir nedeniniz olmalı. Aksi taktirde bu aslında renk olmadığı söylenen ikiliden vazgeçmeyin.
E-Dergi yayınlamanın en kolay yollarından bir tanesi de bu program
Şimdi kısaca Yumou sitesinde nasıl dergilerinizi yayımlayabileceksiniz ve bunları nasıl kendi sitenizde göstereceksiniz biraz anlatmak istiyorum. Öncelikle daha önce değindiğimiz gibi e-derginizi oluşturmak için tasarımınızı PDF formatında kaydetmeniz gerekiyor. Ardından üst bölümde sol tarafta duran kutucuğa bu dosyayı sürüklemeniz yeterli olacaktır. Kısa bir süre bekledikten sonra internet sitesi sizi düzenleme sayfasına yönlendirecek. Burada artık html formatına geçmiş olan e-derginizin içinde yeniden oynamalar ve eklemeler yapabiliyorsunuz. Örneğin istediğiniz bir sayfaya video ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca video kısıtlaması da yok. Yani istediğiniz kadar görüntü ekleyebilirsiniz. Yazıları anlatan görüntüleri izlemek geçekten çok keyif verici. Ya da isterseniz sayfalara ya da derginin tamamına müzik ekleyebiliyorsunuz. Müzik eklemek için yükleme yapmanız gerekecek.
Fakat videoları dışarıdan bağlantılarla ekleyebiliyorsunuz.
Yani YouTube gibi bir sitenin bağlantısını buraya yapıştırmanız gerekiyor.
Sonunda size internet sayfanıza bu e-dergiyi gömmek kalıyor. Bunun için YUMPU Publishing sitesi size bir kod veriyor. Verdikleri kod arama motorlarının da oldukça hoşuna giden türden. Yani internette yapılacak olan aramalarda sitenizin de görünmesini sağlayacak. Bu ve buna benzer konularda yardıma ya da desteğe ihtiyacınız olursa hiç çekinmeden elektronik posta yollayabilirsiniz. Destek ekibi oldukca sıcak kanlı ve hızlı çalışıyor. Birkaç dakika içinde size cevap yolluyorlar. Bu arada siteyi belirli kısıtlamalar dahilinde ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Kısıtlama olduğunu söylüyorum ancak bence ücretsiz olarak sağladığı öezllikler oldukca yeterli. Ayrıca bir süre hiç reklam bile çıkarmadan kullanma fırsatınız var.
Sözü fazla uzatmadan bitirmek istiyorum. Dergi kapağı hazırlama konusunda sizlere yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Umarım bu yazıyı okumak işinize yaramıştır. Elinizde bir e-dergi işi olmasa bile bana göre en azından 10 sayfalık bir dergi yapmaya çalışmanız tasarım becerileriniz açısından yararınıza olacaktır. Hem bu devirde iş geldiğinde hazır olmak da çok önemli. biliyorsunuz ki artık herkes bu işlerde usta olduğunu söyler oldu. Eğer bir farkınız olsun istiyorsanız çok çalışmalısınız. Dergi kapağı deyip geçmeyin, yarın bir editörlük işi almayacağınızı nereden biliyorsunuz? Eğer gözlemlerimde eksiklikler olduğunu düşünüyorsanız yorum yazarak belirtmeniz beni çok mutlu eder. Hepinize bol kazançlı çalışmalar diliyorum.
Özetlemem gerekirse… Dergi Kapağı Hazırlama
Ücretsiz olan YUMPU Publishing bana arzuladığım bütün özellikleri bir arada sundu, hem de üstün teknik kalite ve benzersiz bir destek ile. Yıllardır sanat alanında eserler veren biri olarak, online bir online dergi ve dergi kapağı hazırlama ve milyonlarca okurun beğenisine sunma hiç bu kadar kolay ve keyifli olmamıştı. Şahsi fikrime göre, siz de dergi yayınlama konusunda bir çaba içerisindeyseniz bu programı denemelisiniz. Şu an gayet memnun olduğum için başka bir programa geçmeyi düşünmüyorum. Size de bu olağanüstü deneyimi tavsiye ediyorum.
Cevap bırakın
Yorum başarıyla gönderildi.
Yorum gönderilemedi.