Dergi Hazırlama Çok Kolay
Bir yazılımcı olarak dergi yayınlama sürecimin seri olmasını, kullandığım programın kod konusunda paylaşımcı davranmasını ve ortaya interaktif bir dergi çıkmasını beklerim. YUMPU Publishing bu isteklerimin hepsini bana bir arada sunuyor. Yazılım dünyası oldukça hızlı değişen bir dünya. Bugün öğrendiğiniz bir şey yarın ya ortadan kalkmış ya da daha gelişmiş olabiliyor. O yüzden durmaksızın araştırma yapmak ve güncellemeleri takip etmek şart. Ayrıca yazılımın hangi bölümünde çalışırsanız çalışın, genel resim hakkında bilgi sahibi olmadan kod yazmakta zorlanırsınız. Yazılım hakkında yazılıp çizilecek çok şey olmasına rağmen onun bu dinamik ve değişken yapısı yayın yapma konusunda epey sıkıntı yaratabiliyor. Blog en hızlı yayın yöntemi olarak görünse de, parçalı yapısı okurların dikkatini dağıtabiliyor ve onları bağlantıdan bağlantıya geçirebilmek başlı başına bir mesele haline gelebiliyor. Basılı dergiler ise yazılım dünyasının süratine yetişemiyor. Üç aylık dergileri hazırlaması daha rahat ama üç ayın sonunda dediğiniz şeylerden kimisi geçerli olmayabiliyor. Daha kısa süreli dergileri, örneğin aylık veya haftalık dergileri de yetiştirmek kolay değil. Bu noktada, online dergilerin avantajı devreye giriyor.
Dergi Hazırlama
Hazırladığım PDF dosyasını yüklemek suretiyle piyasadaki birçok dergi-hazırlama programını inceledim ve mesleki gözle bakınca yazılım kalitesi ve çalışma hızı açısından çoğunu daha en baştan elemek zorunda kaldım. Daha sonra devreye fiyat-performans kriteri girdi ve böylece, aradığım özellikleri bana ücretsiz olarak sunan YUMPU Publishing ile tanıştım. Yazılımcılara sunduğu uygulama programlama arayüzünü, kısaca API’sini de öğrenince doğru adreste olduğumu anladım.
YUMPU Publishing’u Diğer Programlardan Daha Öne Çıkaran Özellikler Neler?
Her hafta derginiz için daha fazla müşteriye, daha fazla okuyucuya ve ilgili kişilere ulaşırsınız.
Tekrarlamam gerekirse ücretsiz sunulan API benim için öne çıkan ilk özellik. Programın üstün içe aktarma ve dışa aktarma fonksiyonları ve kapsamlı API’si ile bütün işlevsel uygulamalara erişiminiz bulunuyor. Repertuarınızda böyle kuvvetli araçlar olduktan sonra herhangi bir özel amaçlı çözümü, bağlantıyı vb.’yi yürürlüğe koyabiliyorsunuz. Dahası, bu API için bir PHP Kütüphanesi de bulunuyor. Teknik olmayan bir dille özetlemem gerekirse bu program yazılımcılara kişiye özel geliştirmeler yapma esnekliğini sunuyor. Bu da, işin yazılım tarafında olmasanız bile, bu özelliğin sizin de işinize yarama ihtimali var demek.
Programın bulut teknolojisi kullanması da önemli. Böylece hazırladığınız dergileri güvenli bir şekilde süresiz olarak saklamanız mümkün oluyor. Zaten sistem sizin sınırsız sayıda dergi oluşturmanıza ve bunları istediğiniz her zaman düzenlemenize de izin veriyor. (Şu anda web sitesinin veri tabanında yirmi milyonun üzerinde dergi bulunuyor!) Ayrıca, derginizin indirilmesine ve basılmasına izin verirseniz sayısı milyonları aşan okurun derginizi internet olmadan da okumasını sağlayabilirsiniz. Burada hazırlanan dergiler masaüstü cihazlarla da, mobil cihazlarla da uyumlu. Böylece okurlarınız dergiyi nerede okurlarsa okusunlar performansta veya görüntüde bir bozulma yaşamıyorlar.
Bütün bunlara ilaveten, bu program görünürlük ve paylaşım açısından da diğer programlardan bir adım önde.
Derginizi Facebook, Twitter ve Pinterest gibi sosyal medya kanallarında paylaşabilir; kişisel web sitenize ve bloglarınıza, başka web sitelerine ve e-ticaret sitelerine entegre edebilirsiniz.
Bütün dergiler SEO kurallarına göre, Google başta olmak üzere bütün arama motorlarında üst sıralarda çıkacak şekilde optimize ediliyor.
Böylece, hazırladığınız dergi sadece web sitesinin kendisiyle, sizin yükleyeceğiniz blogla veya paylaşım yapacağınız sosyal medyayla sınırlı kalmamış da oluyor.
Elbette e-dergi hazırlama konusuna ilgi duyanları cezbedecek özellikler bunlarla sınırlı değil. Ses, video, bağlantı, slayt veya fotoğraf albümü gibi multimedya dosyalarının dergiye eklenebilmesi, sayfalarda kendi markanızı kullanmanıza izin vermesi ve her ihtiyacınız olduğunda size destek vermeye hazır bir müşteri hizmetlerinin olması da onu başka programlardan ayıran özellikler arasında sayılabilir.
Sonbahar rüzgarları eserken dergi hazirlama telaşı
Bu sonbahar şehrin kalbi nerede atıyorsa benim kalbim de orada! Yazın bitmesiyle film, sanat etkinlikleri, müze açılışları tüm hızıyla artmaya başladı.
Her gün yeni bir film ya da müzik festivali haberiyle gözlerimizi açar olduk. Etkinliklere giderken yanıma aldığım birkaç şey var, su şişem, not defterim, rujum ve bir de Füsun!
Üniversiteden yakın arkadaşımlardan biri, o da benim gibi etkinlik peşinde koşmaya çok meraklı. Hatta şehirdeki etkinliklerle ilgili yazılar yazdığı bir de blogu var. Okuyucu kitlesi gün geçtikçe artıyorumuş, hal böyle olunca içinde tüm güncel etkinliklerin yer aldığı bir online dergi hazırlamayı düşünmeye başlamış. Bunu duyunca ona bu programı tavsiye ettim.
Sararmış yapraklar ayaklarımızın altında çıtırdıyor, hafif bir yağmur çiseliyor yüzümüze doğru, bir aşk başlıyor şehrin bir köşesinde, diğerinde ise bir ayrılık yaşanıyor, kahveler içiliyor camdan dışarıyı seyrederek…Ne oluyor bize böyle demeyin çünkü gelen sonbahar! Tüm bunların yanında film festivalleri, yeni sergiler, müze açılışları da demek sonbahar ayları. Özellikle bu dönemde üniversiteden yakın arkadaşım Füsun’la o etkinlik senin bu festival benim, çok keyifli bir koşturmaca halinde oluyoruz.
Şehirde herkes soğuk havaya kafa tutarcasına pek çok etkinliğe katılım gösteriyor aslında.
Füsun için de yoğun bir dönem böylece başlamış oluyor çünkü onun şehirde olup biten etkinliklerle ilgili yazılar yazdığı bir blogu var.
Etkinlikleri takip eden, onlarla ilgili her detaydan haberdar olmak isteyen genç bir okuyucu kitlesi edinmiş kendine. Sayıları da gün geçtikçe artıyormuş.
Durum böyle olunca şimdilerde aylık yayınlayabileceği online bir dergi-hazırlamaya karar vermiş. Bunu duyunca ücretsiz, kolay ve hızlı bir dergi-hazırlama programı olan YUMPU Publishing aklima geldi.
Füsun online dergisini hazırlatmak için tasarımcılara para dökmeyi planlıyormuş, bütçe ayıracakmış, böyle bir program olduğunu duyunca resmen büyülendi. Ben de geçtiğimiz günlerde internet ortamında araştırma yaparken bulduğum bu platformun özelliklerinden bahsettim.
Dakikalar içinde etkinlik rehberin hazır
İnternet ortamında her alanda seçenekler mevcut. Online dergi hazırlamak isteyenler için de farklı programlar var. Ancak kendi online dergimi hazırlama aşamasında hangi programı kullanacağıma karar vermeye çalışırken bu programları deneyimledim. Bazıları çok pahalı, bazıları çok yavaş, çoğunun da fonksiyonellikle ve kullanım kolaylığıyla ilgisi yok. Bu nedenle biraz umutsuzluğa kapılmışken bu programı buldum. Bu program hem hızlı, hem çok fonksiyonel, bir de bunların üstüne ücretsiz! Üstelik öyle basit, yeni kurulmuş bir platform da değil.
Şu anda bu programı kullanarak oluşturulan 20 milyondan fazla okunmaya hazır online dergi var. Siteye girdiğinde göreceğin örneklerden de anlayabileceğin gibi hepsi hem görünümleriyle hem de içerikleriyle oldukça profesyonel düzeyde hazırlanmış.
Teknolojiden kültüre, sanattan modaya pek çok konuda hazırlanmış online dergiler binlerce okuyucuyla buluşuyor. Bu program ile dergi-hazırlama deneyimimize başlarken ilk adımımız platforma saniyeler içinde kayıt olmak.
Sonrasında PDF formatında hazırladığın dergi içeriğini sitede bulunan araca yükleyeceğiz ve dakikalar içinde online dergine kavuşacaksın. Tabii Füsun tabiri caizse sevinçten dört köşe olmuş şekilde beni dinliyordu. Kız sevinmekte haklı! Kimseye para ödemesine gerek kalmadan, yalnızca içeriğini oluşturacak ve dakikalar içinde online dergi-hazırlama işlemini tamamlamış olacak.
Uzun zamandır dijital dünyada blog sahibi biri olarak aktif bir şekilde içerik ürettiğinden, Füsun, işin, içerik kısmını tamamlamakla bitmeyeceğinin farkında. Hepimizin zaman zaman fark ettiği gibi özellikle sosyal medya ağlarını aktif olarak kullanan insan sayısının artmasıyla internetteki içerik hacmi akıl almaz biçimde arttı ve artmaya da devam ediyor. Böyle bir ortamda yarattığınız içerikle dikkat çekmek kolay değil.
Ama dikkat çekmeyi başarmak için yapabileceğiniz birkaç şey var elbette.
Bunlardan biri arama motorlarında yapılan aramaların sonuçlarında ön sıralarda çıkmak. Bunun için de içeriğin optimize edilmesi gerekiyor.
İşte bu noktada YUMPU Publishing devreye giriyor ve platformda oluşturduğunuz içeriği optimize ederek ön sıralarda çıkmasını garanti altına alıyor.
Üstelik bu değerli hizmet için kullanıcılardan hiçbir ekstra ücret talep edilmiyor. Online dergi hazırlamak isteyen herkese ilk etapta lazım olabilecek her şey ücretsiz! Füsun da ilerleyen günlerde reklamsız kullanım, Google Analytics desteği gibi ek hizmetlerden yararlanmak isterse uygun fiyatli paketlerden biriyle yoluna devam edecek.
Online dergini sosyal medyada da paylaş!
Füsun hem mesleği gereği hem de yapısı nedeniyle sosyalleşmeye bayılır. 30’larının başında ama 20’li yaşlarında olan insanlar kadar sosyal medyayla iç içe olduğunu söyleyebilirim. Yeni bir şeyler oluyor mu diye sürekli sosyal medya hesaplarını kontrol etmekten kendini alamıyor. Hangimiz öyle değiliz ki artık…O nedenle online dergi-hazırlamasının önemli sebeplerinden biri de onu sosyal medya sitelerinde arkadaşlarıyla paylaşmak istemesi. “Bu program ile hazırlayacağım online dergiyi arkadaşlarımla sosyal medyada paylaşabilecek miyim?” diye merakla soruyor. Online dergisini embed(yerleştirme) özelliğini kullanarak istediği zaman sosyal medya ağlarından paylaşabileceğini müjdeliyorum ona. Böylece arkadaşları dergisine kolayca ulaşabilecek, yorumlarını ve görüşlerini Füsun’a birebir aktarabilecekler. Bu özelliği de öğrenmesiyle bu program, Füsun için vazgeçilmez bir hal alıyor. Bunun yanında Füsun’un okuyucuları online dergisini ister masaüstü cihazlarından, ister tabletlerinden, isterlerse de mobil cihazlarından görüntüleyebilecek. Böylece Füsun, güncel etkinlikleri takip etmek isteyen genç okuyucularına onlar hareket halindeyken de ulaşacak.
Devir video içerik devri
Füsun daha önce çalıştığı sektör olan pazarlamaya oldukça ilgili. Hem pazarlama hem de marka yaratma konularında tecrübesiz sayılmaz. Online dergi-hazırlama işini de kesinlikle hafife almıyor, gün geçtikçe markalaşmak istiyor. Yani gençlerin en fazla takip ettiği online etkinlik rehberi olmayı hedefliyor. Ancak çoğumuzun bildiği gibi yeni neslin dikkat süresi çok kısa. Nasıl kısa olmasın, her yanımızdan içerik bombardımanına tutuluyoruz. Bu nedenle yazılı içerik eskisi kadar popüler değil. Bugünün trendlerinden biri de video içerik oluşturmak ve bu formatla internet kullanıcılarına hitap etmek. Görselin gücü hiçbir dönemde cazibesini yitirmiyor. YUMPU Publishing'in, Füsun’un ve tüm okuyucularının bu trendden mahrum kalmamasını sağlayacak bir özelliği var. Füsun online dergisini hazırlama aşamasını tamamladıktan sonra içeriklerinin yanına videolar ekleyebilecek. Böylece okuyucular, online derginin sayfalarını çevirirken dinamik, interaktif, eğlenceli videolarla karşılaşacak. Etkinliklerden kısa görüntüler, sanatçılarla röportajlar, sergi açılışlarından görüntüler…Füsun bu videolarda her şeye yer verebilir. Video içerik sayesinde okuyucularıyla etkileşimi büyük ölçüde artacak gibi görünüyor.
Video içerik ekleme özelliğine de bayılan Füsun’un son sorusu teknik destek konusuyla ilgili oluyor.
Zaten her zaman biraz evhamlı, bir parça paniklidir.
Online dergi-hazırlama aşamasında teknik bir sorunla karşılaşırsam ne yapacağım diye sordu endişeli bir ses tonuyla.
Biraz olumlu düşünsen olmaz mı diye takılıp ekledim; Öyle bir durumda bu dergi yapma programın akla gelebilecek tüm teknik problemleri düşünerek hazırladığı teknik destek sayfasını ziyaret edip, sorularına anında cevap alabilirsin.
İlerleyen günlerde benim hazırladığım online dergiyi de Füsun’a göstereceğim. Bakalım beğencek mi? Onun hazırlayacağı etkinliklerle dolu online derginin nasıl olacağını da merak ediyorum. Karınca misali çalışmaya başladı bile. Sosyal medyada dergisini paylaştığında yorumlarımla karşısında olacağım. Ama süper bir dergi ortaya çıkaracağına zaten eminim. Ne de olsa benim gibi bir profesyonelden öğrendi platformu kullanmayı, tabi başarılı olacak!
İnteraktif ve Online Bir Dergi Hazirlama Aşamaları
Son olarak, YUMPU Publishing'da iki dakikadan kısa bir sürede dergimi nasıl hazırladığımı madde madde anlatacağım:
PDF dosyanızı hazırlayın. Bunun için kullanabiliyorsanız InDesign veya Photoshop, kullanamıyorsanız Word ve Excel dosyalarını PDF’ye çeviren bir program işinizi görür.
Hazırladığınız PDF dosyasını web sitesinin ana sayfasında bulunan araçla yükleyin. Dosyayı sürükleyip bırakabilirsiniz veya bilgisayarınızdan seçebilirsiniz.
Hesap açmak için menüdeki kayıt butonuna tıklayın. İster sosyal medya hesaplarınızla, ister e-posta ve şifrenizle kolayca kayıt olabilirsiniz. E-postanıza gelen aktivasyon bağlantısına tıklayıp işlemi tamamlayın.
Profilinizi doldurun. Yirmi milyon dergi örnekleri ve milyonlarca okurun bulunduğu bir platformda kendinizi iyi bir şekilde tanıtmanız lazım. Özellikle profil resmi eklemeyi ve kendinizi kısaca anlatmayı unutmayın.
PDF’den e-kağıda dönüştürülen derginizde değişiklik yapmanız mümkün. Farklı dergi tasarımları kullanabilirsiniz. Entegre edeceğiniz mecraya göre renk ve boyutlarda değişiklik yapabilir; multimedya dosyaları ekleyebilirsiniz.
Hazırladığınız dergiyi paylaşma zamanı. Sosyal medya hesaplarınızda, kendi bloğunuzda veya web sitenizde paylaşım yapabilirsiniz. Derginin kodunu buralara gömmeniz de mümkün.
İşte, siz de derginizi böyle pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Sonuç olarak
YUMPU Publishing'da dergi hazirlama süreci hem pratik hem de keyifli bir hale geliyor; dahası PDF dosyalarınız göz alıcı dergilere dönüşüyor. Kaliteli yazılımı ve arayüzü sayesinde okuma esnasında da aynı keyif devam ediyor. Milyonlarca okurla paylaşım olanağı, arama motorları için optimizasyon, yüksek performans, bütün cihazlara uyumluluk, benzersiz destek… Ücretsiz versiyonda ihtiyacım olan her şeyi buldum ama ileride başka özelliklere ihtiyacım olursa reklamsız plan başta olmak üzere ödemeli planlarına da göz atacağım. Bundan sonra başka dergi hazırlama programı arayacağımı sanmıyorum. Sizin de kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederim.
Cevap bırakın
Yorum başarıyla gönderildi.
Yorum gönderilemedi.