Daha fazla erişim, daha iyi yerleştirme! En iyi Google konumlarına ve maksimum çevrimiçi görünürlüğe giden kolay yolu keşfedin.

Dergi örnekleri – birkaç dakika içinde çevrimiçi

Hem bir blogger hem de uzun yıllardır kitap ve dergi alanında çalışan serbest bir yayıncı olarak bu program ile tanışmaktan memnunum. Artık kendim veya müşterilerim için hazırlamam gereken dergi örnekleri kısa sürede kaliteli bir şekilde hazır. Yayın dünyasını takip edenler az çok bilir. Her ne kadar zorlu bir süreç olsa da yeni yayınevleri ve yeni dergiler açılır, bazıları kapanır, tekrar yenileri açılır. Daha kârlı işler yapmak varken bu neden böyle? Çünkü sayfa çevirmenin, çevrilen sayfanın arkasından çıkacakları beklemenin heyecanı her zaman cazip gelmiştir. Okurlar için de, benim gibi sektörde çalışanlar için de. Ne yazık ki, “basılı” yayın dünyası teknolojik gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerden biri. Elbette baskı makinelerinin veya tasarım araçlarının gelişmesi işimize çok yaradı ama elektronik yayınların çekiciliğiyle baş etmek de her geçen gün zorlaşıyor. Hal böyle olunca, basılı yayınları korumak için elektronik yayınlara direnenler çıkabiliyor. Fakat ben diğer taraftayım: Elektronik yayınlardan mümkün olduğunca yararlanmaktan yanayım. Okurlar artık sadece gerçek sayfaları çevirmekle kalmıyor; onlara kitap veya dergi okuyormuş hissini yaşatan yayınlara da sıcak bakıyor. O yüzden, kendi bloğumu desteklemek ve farklı sektörlerdeki müşterilerime hizmet verebilmek için internetteki dergi hazırlama programlarını araştırmaya başladım. Elimdeki PDF dosyamı yükleyerek denemeler yaparken YUMPU Publishing ile karşılaştım. Bu hizmetin temel özellikleri tamamen ücretsiz. Dilediğiniz kadar dergi hazırlayabiliyor ve bulut platformunda saklanan dergilere dilediğiniz zaman ulaşabiliyorsunuz. Yirmi milyonun üzerinde kayıtlı dergi örneğinin hem bilgisayardan hem mobil cihazlardan incelenebilmesi ve bu dergilerin milyonlarca aktif okura ulaşması da cabası.

Pratik Bir Şekilde Profesyonel Bir Dergi Hazırlamak

Online dergi hazırlamak birçok kişinin aklında olan bir şey. Ama gerek hazırlık gerekse dağıtım masrafları insanın gözünü korkutuyor. Online dergilerde baskı masraflarından kurtularak içerik kalitesine daha fazla odaklanmak mümkün. Ayrıca, milyonlarca okura açılan, ilgili kişilere gösterilen, indirilebilen ve sosyal medyada paylaşılabilen derginizin dağıtımı ve reklamı için ekstra vakit ve nakit harcamanıza gerek yok.

Hem serbest bir blogger hem de serbest bir yayıncı olarak, hizmetinden memnun kaldığım YUMPU Publishing'daki dergi hazırlama deneyimimi size ayrıntılı bir şekilde anlatmak isterim:

Yayınlarınızı böylece masaüstü bilgisayar, tablet bilgisayar ve tüm akıllı telefonlar üzerinden yayınlarsınız!

Öncelikle, bir PDF dosyası hazırlamak gerekiyor. Ben dosyamı internetteki PDF programlarından biriyle kendim hazırladım ama InDesign gibi programlardan anlıyorsanız veya bir tasarımcınız varsa değişik dergi örnekleri deneyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey, PDF’in amacına uygun olması. Mesela, ben yayınlarla ilgili bir dergi hazırladığım için yazıyı biraz bol tuttum ama moda veya tatil konusunda bir dergide daha çok görsel kullanılması daha iyi olabilir. Sitede bulunan dergi örnekleri size yol gösterecektir.

Sonra, anasayfanın solunda kolaylıkla görebileceğiniz yükleme aracıyla, PDF’i platforma yükledim. Derginizi hazırlayabilmek için kayıt olarak yeni bir hesap açmanız gerekiyor. O da çok kolay: Sağ üst köşedeki menüden hemen kaydolabilirsiniz. Kayıt sırasında sadece e-posta adresi, şifre ve şifre yenileme girmeniz yeterli. Girdiğiniz e-posta adresine gelen e-postayla aktivasyon işleminizi tamamladıktan sonra hesabınız hazır. Facebook, Google veya Twitter ile kayıt olmanız da mümkün.

Profilime temel bilgilerimi ekledikten sonra dergi hazırlığıma geri döndüm. Sınırsız sayıda dergi hazırlayıp hepsine daha sonra liste halinde erişebildiğiniz bu platformda, dergilerinizde istediğiniz her an değişiklik yapabiliyorsunuz. Platform, elektronik bir yayında olabilecek bütün avantajları da sunuyor. Örneğin, ben dergime video ve bağlantı ekleme fırsatını kaçırmadım.

Unutmadan eklemeliyim: İndirme ve baskı fonksiyonunu da açtım ki ilgilenen okurlar cep telefonlarında ve tabletlerinde internet olmadığı zaman da dergimi okuyabilsinler.

Tabii ki dergimi sosyal medya kanallarımda paylaşmayı da ihmal etmedim.

Bundan sonra dergilerimi kendimi tanıtmak ve kendi markamı yaratmak için de kullanacağım.

Birbirinden Harika Dergi Örnekleri İçin E-Dergi Sitelerine Bakın

Eğer elinize bir dergi ya da e-dergi işi gelmişse ve dergi örnekleri aramaya başlamışsanız sizin için harika bir yöntem anlatmak istiyorum. Bu aralar revaçta olan site yapılarından bir tanesi PDF formatındaki dergi tasarımlarını HTML e-dergilere dönüştüren internet siteleri. Bugün hem bunlardan bir tanesini tanıtacağım hem de içinde bulunan dergi örneklerine hep birlikte göz atacağız. Aslında PDF-Flip ve Madmagz gibi yine bu işe yarayan oldukça güzel siteler olsa da bu alanda liderliği kimseye kaptırmayan sitenin adi YUMPU Publishing.

Zaten ana sayfasına girip yan çubuğu biraz aşağı indirirseniz, bu yazılımı kullanan kurum ve kuruluşları göreceksiniz ve ne demek istediğimi net bir şekilde anlayacaksınız. Birbirinden şöhretli dergileri incelemek için bu siteden daha uygun bir adres olduğunu sanmıyorum.

Birkaç magazine baktıktan sonra kısaca YUMPU Publishing sitesinden kendi derginizi nasıl hazırlayacağınıza da değinmek istiyorum. Şimdi bakalım hangi dergiler var sitede.

Dergilerin Kapaklarına Bakarken Dergi İsimlerine Bakmayın

Araştırmak için dergi kurcalamaya başlamışsanız yapmamaya özen göstermeniz gereken bir şey var. Asla derginin adına bakmayın. Yoksa derginin şöhreti yüzünden etkilenebilirsiniz ve estetik anlayışınız biçimlendirmenin ortasına kayar. Bu da bize farklı bir şeyler veremeyeceğiniz anlamına gelir. Daha güzeli kapakların tam ortasına bakarak ahengi ve bütünlüğü görmeye çalışmanız. Tabi işler her dergi için standart halde bu şekilde yürüseydi şimdiye kadar mükemmel kapak bulunmuş olurdu.

Fakat asıl konu derginin kapağı değil kendisi olduğu için, bir kapağı güzel yapan şey içindekilerin tamamını yansıtmasıdır. İyi bir gözlemcinin kapağa bakarak o hafta ya da ay yazılmış yazıların tamamının taslağını kafasında çıkarabilmesi gerekir. Yani dergi kapağının önemli olması, aslında içeriği yansıtışında saklıdır. Bu yüzden bu dergi örnekleri özenle incelenmelidir.

YUMPU Publishing sitesinin en ünlü kullanıcılarından bir tanesi olan National Geographic gibi siteleri şimdilik bir kenara bırakın. Çünkü onlar görsel estetiğin dışında bir şeye önem vermiyorlar uzun zamandır kapaklarında. Hatta bazen içerik hakkında konu başlığı bile koymuyorlar daha güzel bir kapak sunumu için. Pardon aslında daha güzel değil, daha hoş görünümlü diyelim çünkü en güzel dergi kapağı içini en güzel yansıtandır.

National Geographic

Ayrıca PC, Wired, Yoga, American Cars gibi dergiler de kalbur üstü olduğundan şimdilik diğerlerine yani daha az ünlü olan dergi örneklerine odaklansak hiç fena olmaz.

Kendi E-Derginizi Yayınlamak İsterseniz Bu Siteyi Kullanabilirsiniz

Dergilerin içi de dışı kadar önemli olsa da bugünlük bu kadar inceleme yeter. Şimdi hemen size kendi e-derginizi hem de ücretsiz oluşturmanın yollarından benim bildiğim en güzelini anlatacağım.

YUMPU Publishing sitesi hazırladığınız tasarımı e-dergi haline getirmeye yarıyor. Yani HTML formatına sokuyor tasarımınızı. Tabi bunu yapabilmesi için sizin de derginizi PDF formatında kaydetmiş olmanız gerekiyor. Bu şekilde kaydettiğiniz belgenizi sitenin ana sayfasında yer alan yükleme kutucuğuna sürüklemeniz yeterli.

Buradan sonra yönlendirileceğiniz düzenleme sayfasında derginize son şeklini veriyorsunuz. Harika özelliklerden bir tanesi de e-derginizin istediğiniz sayfasına videolar ekleyebiliyor olmanız. Yazdığınız yazının yanında hareketli bir görsel içeriğin albenisini kat kat arttırıyor. Video eklemek için daha önce görselinizi YouTube sitesine yüklemiş olmanız gerekiyor. Buradan aldığınız bağlantı adresini kullanıyorsunuz. İsterseniz sayfalarınıza ya da tüm eserinize bir arka fon müziği de koyabiliyorsunuz.

Arama Motorlarında Üst Sıralara Tırmanan Ancak Yer Kaplamayan Yöntem

Çok önemli olduğu için yazımı bitirmeden önce kısaca değinmek istediğim bir diğer konu da derginizi nasıl kendi sitenize alacağınız.

Bunun için bu site size bir kod veriyor ve bu kodu kendi internet sitenize gömüyorsunuz. Gömmek ne demek diyorsanız aslında yapılan işlem kopyala yapıştır eyleminden farklı bir şey değil. O kadar kolay yani korkmanıza gerek yok.

Size birkaç satırlık bir kod gelecek ve siz de bu kodu kendi sitenize yapıştırıp göndereceksiniz. Bu işlemi yapamazsanız destek ekibine başvurabilirsiniz. Benim de anlayamadığım birçok konu olmuştu ve bildiğim tek şey adamların destek hizmetlerinin anlatmaya değer olduğu.

Bunun üzerinde çok fazla duruyorlar anlaşılan ki günümüz rekabet dünyasında anlaşılır bir davranış olsa gerek bu yaptıkları. Gömme kodların kötü olduğu düşünülen bir özelliği arama motorlarının bunları değerlendirmeye almaması olarak bilinirdi eskiden. Tabi bu kodlara olan aşırı ilgi arama motorlarını da biraz daha fazla düşünmeye ve çalışmaya itmiş olacak ki artık hangi siteden bakarsanız bakın bütün arşivi değerlendiriyorlar.

Umarım dergi örneklerini bulma ve değerlendirme konusunda yardımım dokunabilmiştir. Size harika, sanatla dolu bir hayat diliyorum.

Neden Başka Bir Program Veya Platform Değil?

İnternette araştırma yaparken birçok dergi programıyla karşılaştım. Burada şöyle bir sıkıntı var: Ücretsiz olan dergiler istediğim özellikleri sunmuyor ve derginin önüne geçebilecek kadar reklam getirebiliyor. Ücretli olan dergiler ise istediğim özellikleri sunsalar bile belirledikleri fiyatlar öyle yüksek ki arka arkaya birkaç dergi çıkarmamı imkansız kılıyor. İşte ilk fark bu noktada: Bu programda aradığım özelliklerden ücretsiz olarak yararlanabiliyorum.

Ücretsiz olarak sunulan hizmetlerden bahsettiğimde konu daha fazla açıklığa kavuşacaktır. Bir kere, dergiler Google için optimize ediliyor ve otomatik SEO ile yayınlanıyor. Böylece, zaten dünya çapında yayınlanan derginiz Google aramalarında da avantajlı konumda oluyor.

Dergilerinizi web sitenize veya bloğunuza gömebiliyor ve farkı dergi tasarımları ile renkleriyle boyutlarını oraya göre düzenleyebiliyorsunuz.

Benim en hoşuma giden özelliklerinden biri, basılı yayınlardan farklı olarak video, ses, resim galerileri veya bağlantı gibi multimedya içerikleri ekleyebilmek oldu. Ayrıca, dergi ekleme sınırı yok ve 600 MB’a kadar olan PDF dosyaları yüklenebiliyor. Benzersiz müşteri hizmetlerine de değinmeden olmaz. Hizmeti web sitesine yükledik bitti gibi bir anlayış asla yok. Ne zaman ihtiyacım olsa destek alabildim.

Şirket sahibi bir yayıncı olsaydım ve yine müşterilere dergi veya katalog hazırlıyor olsaydım bu programın reklamsız versiyonunu ve diğer ilave özelliklerini kesinlikle satın alırdım. Sunulan özelliklere baktığınızda zaten piyasadaki muadillerine göre çok daha ekonomik. Yukarıda belirttiğim basılı dergi masraflarının yanı sıra içerik ve PDF dosyası hazırlayabiliyorsanız hiçbir ücret ödemeden dergi çıkarmak elinizde.

Kısacası, ben aradığım hizmeti tam olarak buldum. Kısa sürede, hiç zorlanmadan, profesyonel şekilde bir dergi hazırlayabilmek güzel bir deneyim oldu. Tabii hız, arayüz vb. teknolojik açılardan da tatmin etmesi cabası. Bundan sonra, sadece kendi dergilerimi oluşturmak için değil, farklı alanlarda dergi örnekleri incelemek için de YUMPU Publishing’yu sık sık ziyaret edeceğim.

Cevap bırakın

Sinem Babaoglu

Güzel dış mekanları, aristocrat yemek düzenini, okumayı ve iyi filmleri severim. İş planım bana çok fazla boş zaman bırakmıyor fakat yapabildiğimde dışarı, seyahate çıkıyorum ve arkadaşlarımla buluşuyorum.