Daha fazla erişim, daha iyi yerleştirme! En iyi Google konumlarına ve maksimum çevrimiçi görünürlüğe giden kolay yolu keşfedin.

Çekici bir Dergi Nasıl Yapılır? [süper hızlı]

Tatil sektörü, seyahatler ve gezginler hakkında yazan biri olarak bloğumun ötesine geçmeye karar verdim ve “Dergi nasıl yapılır?” diye araştırmaya koyuldum. Bulduğum programlar arasında karmaşık arayüzüyle beni çekmeyenler de oldu, istedikleri üyelik fiyatlarıyla gözümü korkutanlar da vardı. Sonra bu program ile tanıştım. Bir ilgi çekici ve yüksek kaliteli dergi düzenlemek icin, PDF dosyanızı kısa sürede yükleyebilirsiniz. YUMPU Publishing’da PDFinizi üçüretsiz dergiye dönüştürebilirsiniz.

Online Olarak Okunabilecek Bir Dergi Nasıl Yapılır?

Blogger olmak elbette teknolojiyle içli dışlı olmak demek ama işin teknik kısmıyla pek haşır neşir olduğum söylenemez. O yüzden, karmaşık bir programda dergi yapmam imkansıza yakın gibi bir şeydi. Online olarak dergi yapamazsam geriye kalan seçenek ise uzman bir tasarımcı ve iyi bir yayıncı bulmaktı. Bloğumdan kazandıklarım böyle bir masrafa asla yetmeyeceği için sponsor aramak zorunda kalacaktım.

YUMPU Publishing ile tanıştıktan sonra, bütün bunlar hakkında endişelenmeyi bırakıp daha iyi içerik üretmeye odaklanabileceğimi gördüm.

Farklı dergi tasarımlarını kullanmak bir seyahat blogger’ı için bulunmaz fırsat! Video ve ses dosyalarını da gömebileceğiniz, yani teknolojinin gelişmelerinden sonuna kadar yararlanabileceğiniz, üstelik profesyonel kapaklı bir e-dergim olacaktı artık. Haliyle, hemen hazırlıklara başladım.

Size dergiyi nasıl yaptığımı aşama aşama anlatayım:

  1. Adım: Derginizi yapabilmek için web sitesine PDF dosyanızı yüklemeniz gerekiyor. O yüzden, öncelikle bir PDF dosyası hazırladım. PDF dosyası hazırlayabileceğiniz bir sürü uygulama var, ayrıca Word ve Excel dosyalarını da PDF olarak kaydedebilirsiniz. Ben Word dosyamı PDF olarak kaydetmeyi tercih ettim. Photoshop’a aşinaysanız Google’da arayıp bulabileceğiniz hazır şablonlarla da sayfalarınızı hazırlayabilirsiniz.

  2. Adım: Siteye PDF’mi yükledim. Hemen ana sayfada yükleyebileceğiniz alanı göreceksiniz. Dosyanız yüklendikten sonra kaydolmanız gerekecek.

  3. Adım: Siteye kaydoldum. Kaydolmak çok kolay: İsim, şifre ve şifre onayı, o kadar. Daha sonra e-postanıza gelen bağlantıya tıklayıp hesabınızı aktive etmeniz gerekiyor. Bu arada, ilk kaydolduğunuzda reklamsız versiyonu 30 günlüğüne deneyebiliyorsunuz.

  4. Adım: Profilimi doldurdum. Profilinize isim, soyad, ülke, adres, kendiniz hakkında kısa bilgi vb. ekleyebilir ve dilerseniz profil fotoğrafı yükleyebilirsiniz.

  5. Adım: Dergimi yükledim. Yüklenen dergiyi daha sonra istediğim gibi düzelttim. Ayrıca, ileride başka dergiler yüklediğimde hepsine erişmem mümkün olacak.

  6. Adım: Paylaştım! Benim en çok dönüşüm aldığım platformlardan biri Facebook. O yüzden, ilk olarak orada paylaşmayı denedim. Sonra da bloğumda online dergimin bağlantısını paylaştım. Siz de en sevdiğiniz sosyal medya platformlarında, kendi web sitenizde veya başka web sitelerinde derginizi paylaşabilirsiniz.

Dergi Nasıl Yapılır Merak Ediyor Musunuz?

Aslında bugünkü konumuz e-dergi nasıl yapılir. Ancak ikisini hazırlama konusunda çok da elzem farklılıklar bulunmadığından başlığımızı böyle atmayı uygun gördüm. Nitekim artık gazetecilerin raflarında süs niyetine duran kağıda basılı dergilere pek itimat edilmiyor doğrusu. Bu ne kadar iyi ne kadar kötü uzmanlara bırakalım ve biz bu durumda gerçekleri göz önünde bulundurarak e-dergi hazırlamanın temel noktalarını öğrenelim. Dergimizi internet sitesinden yayınlamak için tabi ki her sayfayı ayrı ayrı kodlamamız gerekiyordu. Ancak yeni açılan dergi yayınlama siteleri ile artık çok hızlı, kod görmeden sadece editörlük ve tasarımcılık yaparak basılı dergi gibi e-dergiler yapabiliyoruz.

Çeşitli yayınlar arasında gezinin, bir konu için karar verin ve ilgi çekici dergileri anında online okuyun.

YUMPU Publishing bu sitelerden bir tanesi. Birazdan neden diğer siteleri değil bu siteyi seçtiğimi de açıklayacağım elbette. Gerçi PC, National Geographic, American Cars, Ultimate Africa ve Yoga gibi çok büyük kurum ve kuruluşların bu siteyi seçmiş olması kalitesi için yeterli bir delil sunuyor bizlere. Fakat asıl önemli olan nokta fiyatlandırma olduğundan bu hizmeti sunan diğer sitelere oranla ücretsiz olarak kullanabileceğimiz özelliklerinin çok fazla olmasından dolayı YUMPU Publishing bu sitelerin arasında bir adım öne çıkıyor.

Tasarımınızı Hazırladıktan Sonra PDF Formatında Kaydedin

Gelelim dergi yapımındaki püf noktalara. PDF formatında kaydetme seçeneği hemen bütün düzenleme ve tasarlama yazılımlarında mevcut olduğundan hemgi prograı kullandığımız o kadar da önemli değil. Tasarıma kapaktan başlayabilirsiniz.

Çünkü işin en or kısmı burası diyebilirim. Benim aldığım işlerde genelde ilk sayı istendiğinden dergilerin bir logosu bile bulunmayabiliyor. Sadece bir isim ve bir konu ile karşınıza çıkacak bir sürü müşteri ile karşılaşacaksınız yakın zamanda. Artık insanlar broşürlerini, ilanlarını, menülerini ve haberlerini dergiler gibi tasarlayarak internet sitelerinde görmeye bayılıyorlar. Bu yüzden hazırlıklı olmanızda fayda var.

Kapak tasarlamak sandığınızdan çok daha zor bir iş olsa da son dönemin modasını bilerek kısa yoldan göze hoş görünen bir kapak yapabilirsiniz.

Kapak fotoğrafı çok önemli. Çünkü eğer National Geographic gibi tek renkten oluşan bir çerçeve kullanmıyorsanız kapağınızı tek bir resim ya da fotoğraf oluşturacak. Burada önemli olan renk seçimleri ve sadelik. Seçtiğiniz renklerin derginizin karakterini yansıtacağını unutmayın.

Sitede yer alan birçok dergiden faydalanabilirsiniz. Buradan kapak tasarımlarını inceleyerek çektiğiniz ya da bir şekilde elinizde bulunan fotoğraflardan hangisini kullanacağınızı belirleyebilirsiniz.

Fotoğrafta tek renk tonundan oluşan boşlukların bulunmasına da önem verin çünkü dergi kapaklarında içindeki yazıları tanıtan konu başlıkları çok önemli.

Tabi Times gibi kendini kanıtlamış bir derginiz varsa bunu çok önemsemeyebilirsiniz.

Gerçi onlar bile kapak sayfasına başlık taşıyorlar. Derginin logosunu belirlediğiniz yazı tipini başlıklarda kesinlikle kullanmayın. Bu kurumunuzun kimliğini sıradanlaştırır.

Sanki basit bir konu başlığı kadar önemsiz gibi görünebilir derginizin adı. Ayrıca yazı tiplerini araştırırken kullanacağınız renklere uygunluğunu da gözden kaçırmayın. Beğendiğiniz yazı tiplerinin kalınlıklarıyla ve boyları ile oynayarak çok daha güzel ve sizi daha iyi anlatabilecek biçimler de arayabilirsiniz.

Derginizin Bütün Sayfaları Birbirinden Farklı Olsun

Dergi nasıl yapılir öğrenmek istiyorsanız altın kuralı bilmenizde fayda var. Hiçbir sayfa birbirinin aynı olmamalı. Sadece yazı olan sayfalar çok ilgi çekmezler.

Ancak yine de kullanmak zorundaysanız en azından arka fon rengi farklı olursa okur bu farkı olduğundan çok daha büyük algılayacaktır ve bir tekrara düştüğünü anlamayacaktır.

Burada unutulmaması gereken bir husu daha var. Fotoğrafları ya da resimleri ekleyeceğiniz yerler sayfaların farklı bölümlerinde olsun. Eğer her sayfada tam sayfa fotoğraf kullanmak istiyorsanız da fotoğrafta yer alan yazı yazılabilecek boşlukların farklı yerlerde olmasına dikkat edin.

Ayrıca siteyi anlatmaya başlamadan önce tasarımlarınızı yaparken bu program ile dergi nasıl hazırlanır biraz bilmenizde fayda var. Çünkü e-dergilerinize bu site sayesinde hem video hem de müzik ekleyebiliyorsunuz. Yani tasarımınızı yaparken video eklemek istediğiniz alanlarda boşluklar bırakmanız gerekiyor.

Artık Tek Yapmanız Gereken Derginizi Yayına Sürmek

Dergimizin tasarımını bitirdikten ve PDF formatında kaydettikten sonra internet sitesine giriyoruz ve hemen karşımıza çıkan, sol bölümdeki kutucuğa PDF belgemizi sürüklüyoruz. Tabi isterseniz dosya yükle tuşuna basarak, bilgisayarınızda belgenin kayıtlı olduğu dosyayı açıp oradan seçmeniz de mümkün. Ben sürükleme olayını çok sevdiğim için bu seçenek varsa hep böyle yaparım. Ardından internet hızınız devreye girecek.

Son yıllarda giderek artan hızlar sayesinde bu aşamada çok da bekleyeceğinizi sanmıyorum. Hatırlatmakta fayda görüyorum ki PDF formatındaki belgenizin boyutu sitenizin açılmasına hiç ama hiç etki etmeyecek. Bu yüzden en kaliteli resimleri ve fotoğrafları kullanmaktan asla çekinmeyin. E tabi bu kadar kaliteli resimler koyunca dosyanın boyutu biraz şişiyor.

Bu işlem bittikten sonra YUMPU Publishing sitesinin bizim için hazırladığı sayfaya yönlendiriliyoruz ve oradan üzerinde çalışmak istediğimiz dergimizi seçerek düzenleme moduna geçiş yapıyoruz. Burada dergimiz artık PDF formatında değil html olarak karşımıza çıkıyor.

Yani artık eğer biliyorsak kodlarla da oynayabiliyoruz. Ancak o kadar da önemli değil. Eğer video eklemek istiyorsanız, bunun için boş bıraktığınız alanlara giderek video ekleyebiliyorsunuz. Bunu yapmak için videonuzu öncelikle YouTube sitesine yüklemeniz gerekiyor. Ardından buradan alacağınız bağlantıyı video ekle sekmesine girip, ebatlarını belirledikten sonra derginizde bir görüntünün aktığına şahit olacaksınız. İsterseniz bu aşamada istediğiniz sayfaya ya da derginin bütününe müzik dosyası da ekleyebilirsiniz. Bütün bu özelliklerden ücretsiz faydalanabiliyorsunuz.

Arama Motorlarının Derginizi Bulması İçin Kodlar Özel Hazırlanıyor

Yazımızı yavaş yavaş sonlandırırken YUMPU Publishing sitesinde gördüğünüz e-derginizi nasıl kendi sitenize aktaracağınıza değinmek istiyorum. Derginizin düzenlemesini bitirdikten sonra düzenleme sayfasında bulunan gömme kodunu al bölümüne giderek kodu kopyalayın. Kopyaladığınız kodu internet sitenizde e-derginizi yayınlamak istediğiniz bölüme yapıştırın. İşte bu kadar. Ancak eğer ben siteme kodu nasıl eklerim biliyorum ya da gömme kodu da ne ola ki gibi sorularınız varsa hemen sitenin destek ekibi ile görüşebilirsiniz. En altta bulunun menüden Şirket menüsü altında bulunan bizimle iletişime geçin sekmesine tıklayarak formu doldurun.

Bana çok kısa zaman içinde döndüler ve ücretsiz kullanıcı olmama rağmen benimle büyük bir sabırla uğraştılar. Ayrıca arama motorlarına bu kodun etkisini sorduğumda aldığım cevaplar da beni oldukça tatmin etti. Tabi gerekli araştırmamı da yaptım. Çünkü önce koca derginin içeriğinin nasıl bize verdikleri beş on satırlık koda gireceğini anlayamamıştım.

Teknoloji ilerledikçe bilgisayarlar bizim yerimize birçok işi halletmeye başladı. Bugün okuduğum bir haberde Google firmasının ürettiği Al isimli sanal zeka robotun şiir yazmaya başladığını öğrendim. Her ne kadar şiir pek bir şeye benzemiyor olsa da yakın amanda belli ki şairler ve yazarlar bile robotlar olacak. Biz de teknolojiye ayak uydurarak bize verdiği nimetlerden en iyi şekilde faydalanmalıyız. Bu yüzden YUMPU Publishing gibi sitelerin artmasına sevinmeliyiz. Tamam belki işler kolaylaşıyor ve daha fazla insan sektöre dahil oluyor ama unutmayın ki yapılacak işler asla bitmez. Umarım yazımla dergi nasıl yapılir konusunda sizlere yardımcı olabilmişimdir. Hadi siz de tembellik etmeyin ve kendinize bir e-dergi hazırlamaya başlayın.

Derginizi Başka İnsanlara Nasıl Ulaştırabilirsiniz?

Özellikle seyahat gibi her zaman ilgi çekme potansiyeli yüksek olan bir dalda içerik üretiyorsanız “Ben bunu niye görüyorum?” gibi tepkilerle veya şikayetlerle muhtemelen daha az karşılaşırsınız ama yukarıda belirttiğim gibi, sonsuz internet çeşitliliği içinde kendinizi gösterebilmeniz de başlı başına bir mesele.

Formatı itibarıyla derginin dikkat çektiğini söylemiştim. Derginizi başka insanlara ulaştırmanın en etkili yolu da (kendi sektörüm açısından konuşursam) sosyal medya. YUMPU Publishing’un en büyük avantajlarından biri, derginizin altındaki paylaş butonuyla, Facebook başta olmak üzere, en sevdiğiniz sosyal medya kanallarında derginizi paylaşma olanağı sunması.

Dahası, dergi ayarlarınızda, paylaştığınız derginin indirilmesine izin verirseniz okuyucular derginizi sadece okuyup kapatmaz, bilgisayarlarına veya tabletlerine indirerek gittikleri her yerde okuyabilirler. Düşünsenize, seyahate çıkan birisi fikir almak için yolda sizin derginizi okuyor… Daha ne olsun?

Ayrıca, derginizi sosyal medyada paylaşmak yerine, kendi web sitenize veya ticari bir amacınız varsa online dükkanlara da yükleyebilirsiniz. Derginiz yüklendiği anda bulut tabanlı platformda güvenli bir şekilde saklanıyor ve her an ulaşılabilir durumda kalıyor. Dolayısıyla, başka sitelere kolaylıkla bağlantı vermeniz de mümkün. Dijital derginiz Google için optimize edildiğinden, arama motoru aramalarında da görülebiliyor.

Dergi nasıl yapılir?” sorunuzun yanıtı için gereken temel özelliklerin hepsini bulabileceğiniz versiyon ücretsiz olarak sunuluyor. Ama daha da profesyonel bir dergi çıkarmak veya reklamları kaldırmak isterseniz oldukça cazip ücretli özellikler de mevcut. Bloğum (ve artık dergim) bana daha fazla katkı sağladığı zaman bu özelliklerden de yararlanmayı düşünüyorum.

Bu Programın Benzerlerinden Ayıran Özellikler Nelerdir?

Dergi hazırlamak için araştırma yaparken başka web sitelerine, programlara ve uygulamalara da rastladığıma ama bunların ne kullanıcı arayüzü ne de fiyat-performans açısından tatmin edici olmadığına en başta değinmiştim.

Bu alanda en bilinen sitelerden biri olan issuu.com da bana istediğim özellikleri sunuyordu ama belli bir üyelik ücreti karşılığında. Halbuki, burada bu özelliklerden ücretsiz olarak yararlanabiliyorum.

Issuu dışındaki alternatifler arasında da kayda değer bir şey bulamadım açıkçası. Birçoğu benzer özellikleri sunuyor ve ücretsiz olanlarda ya kısıtlama ya da bol bol reklam var.

Ayrıca, mobil görünümde masaüstündeki performansı göstermeyebiliyorlar. Bu programın arayüzü ise mobil ve masaüstü bütün cihazlar tarafından destekleniyor. Destek sadece arayüzle de sınırlı değil. Ürünün müşteri desteği de benzersiz.

Kullanıp gayet memnun kalmış bir blogger olarak bu siteyi size gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Bu sitede milyonlarca dergi örneklerini okuyabilirsiniz ve benim de dergimin milyonlarca kişinin erişiminde olması ve yazdıklarımın defalarca okunma ihtimali olmasi beni oldukça heyecanlandırıyor. Son teknoloji ürünü olup dergi yapma konusunda size aradığınız tüm özellikleri sunan, düzelteyim, tüm özellikleri ücretsiz sunan YUMPU Publishing'i kaçırmayın.

Cevap bırakın

Sinem Babaoglu

Güzel dış mekanları, aristocrat yemek düzenini, okumayı ve iyi filmleri severim. İş planım bana çok fazla boş zaman bırakmıyor fakat yapabildiğimde dışarı, seyahate çıkıyorum ve arkadaşlarımla buluşuyorum.