Daha fazla erişim, daha iyi yerleştirme! En iyi Google konumlarına ve maksimum çevrimiçi görünürlüğe giden kolay yolu keşfedin.

Dergi nasil hazirlanir? En çabuk yolunu burda öğren!

Bir startup kurucusu, başka bir deyişle bir girişimci olarak markamı ve ürünlerimi öne çıkarmak için ne yapabilirim diye düşünürken bu program ile karşılaştım. Artık web sitelerime, bloglarıma ve sosyal medya hesaplarıma kişiselleştirdiğim interaktif e-dergilerimi entegre edebiliyorum. “Kendi işini kurmak” deyimi günümüzde daha çok girişim veya startup kelimeleriyle anlatılıyor. Ben de bu furyanın çekiciliğine kendimi birkaç yıl önce kaptırdım ve iki ortağımla birlikte bir bilişim şirketi kurdum. Genel olarak markayı öne çıkarmak ve bağlılık yaratmak zaten zor bir iş ama ürünlerimizde bir metayı değil, fikri pazarlamak istediğimiz için bizim işimizde bu zorluk bir seviye daha fazla. Fikirlerin elle tutulur olmadığını ve yüzlercesinin havada uçuştuğunu düşününce akılda kalmak imkansıza yakın. Son kullanıcıların ve müşterilerin markamdan veya ürünlerimden haberdar olması için web sitelerine tek tek gitmeleri veya sosyal medya hesaplarına denk gelmeleri gerekiyor. Dediğim gibi bizim ürünlerimiz fikir ve hizmet bazında olduğu için Türkiye’de bir bağlılık yaratmak çok zor. Bir kullanıcının markanızı veya ürününüzü bir kez görüp geçtikten sonra kendi isteğiyle geri gelmesi genelde rastlanan bir şey değil. Markamı ya da ürünlerimi son kullanıcılara ve müşterilere nasıl hatırlatabilirim, onların hafızasında nasıl yer edinebilirim diye düşünürken aklıma e-dergi hazırlamak geldi. Bu şekilde, hem yaptıklarımı bir arada gösterebilirdim hem de dergiyi masaüstü ve mobil cihazlarına indirdiklerinde hemen silinip gitmeden dikkatlerini çekebilirdim. Böylece, PDF dosyamı hazırladım ve “Dergi nasıl hazirlanir?” sorusuyla piyasadaki dergi programlarını araştırmaya başladım. Bu süreçte YUMPU Publishing ile tanıştım. Tamamen ücretsiz versiyonuyla ihtiyacım olan özellikleri sunan bu web sitesini denedikten sonra aradığımı bulmuştum. Artık birkaç dakika içinde kurumsal dergimi hazırlayabiliyor ve milyonlarca aktif okurun dikkatine sunabiliyorum.

Online Bir Dergi Nasıl Hazırlanır?

YUMPU Publishing’da oldukça pratik bir şekilde, iki dakikadan kısa bir sürede online dergimi hazırlayabildim ve istediğim yerde paylaşabildim. Bulut tabanlı bir yazılım olduğu için derginiz güvenli bir şekilde saklanıyor ve istediğinizde eski sayılara kolayca ulaşabiliyorsunuz. Üstelik dergilerinizde her an düzeltme yapma imkanınız da var.

Şimdi size dergi yapma programı ile dergimi nasıl hazırladığımı adım adım anlatacağım:

  • Adım: İlk olarak PDF dosyanızı, hazırlamak istediğiniz dergiye uygun olarak oluşturmanız gerekiyor. Tasarım bilginiz varsa, Photoshop veya InDesign gibi programlar kullanabiliyorsanız veya bir tasarımcıdan yardım alabiliyorsanız gelişmiş bir PDF dosyası hazırlayabilirsiniz. PDF dosyası oluşturma programlarını kullanmanız ya da Word veya Excel dosyalarınızı PDF’e dönüştürmeniz de mümkün.

  • Adım: PDF dosyanızı web sitesinin ana sayfasında göreceğiniz yükleme aracına sürükleyin veya bilgisayarınızdan seçerek yükleyin. Bu aşamada kayıtlı olmanıza gerek yok. Sistem dosyanızı yükleyip kaydediyor.

  • Adım: Yeni bir kullanıcıysanız yüklemeden sonra derginizi oluşturabilmek için hesap açmanız gerekiyor. Bunun için menüdeki kayıt butonuna tıklayarak açılan pencereye e-posta adresinizi, şifrenizi ve şifrenizin tekrarını yazmalısınız. Facebook, Google veya Twitter hesaplarınız varsa onlarla da kayıt olmanız mümkün.
    E-posta adresi verirken kullandığınız ve şifresini hatırladığınız bir adres olmasına dikkat edin çünkü sistem oraya bir aktivasyon maili gönderecek. Aktivasyon mailindeki bağlantıya tıklayarak hesap açma işleminizi tamamlayabilirsiniz.

  • Adım: Hesabınızı açtıktan sonra profilinizi mutlaka doldurun. Unutmayın, yirmi milyonun üzerinde derginin yüklenmiş olduğu bir platformda milyonlarca dergi örnekleri karşısına çıkacaksınız.
    Adınız, soyadınız, yaşadığınız ülke gibi temel bilgilerin yanı sıra etkileyici bir profil fotoğrafı ve kendinizi anlattığınız kısa birkaç paragraf okurları size çekecektir.

  • Adım:  Derginiz ve bundan sonra yükleyeceğiniz dergilerin hepsi hesabınızda kayıtlı olarak görünecek ve onları istediğiniz zaman düzeltebileceksiniz. Yayına hazırladığınız dergide farklı dergri tasarımları sayesinde renk ve boyut değişiklikleri yaparak onu entegre edeceğiniz web sitesi veya sosyal platforma daha uygun hale getirebilirsiniz. Ayrıca video, ses, slayt, fotoğraf albümü ve bağlantı gibi multimedya dosyalarını da paylaşabilirsiniz. Varolan halinden memnunsanız derginiz iki dakikada hazır.

  • Adım: Geldik paylaşma kısmına. Derginizi açtığınız sayfada onu Facebook, Twitter ve Pinterest gibi sosyal medya kanallarında paylaşmanıza olanak tanıyan butonlar var. Bunun dışında, embed kodunu alarak bloğunuza veya web sitenize de yerleştirebilirsiniz. Derginize indirme ve yazdırma izni koymayı unutmayın. Böylece, okurlarınız masaüstü ve mobil cihazlarına indirerek internet olmadığı zamanlarda da derginizin sayfalarını çevirebilirler.

Son yıllarda kağıda basılı ürünlerin satışındaki inanılmaz azalma dergi piyasasını da internet ve dijital ortamının içine çekti. Bunun ortaya çıkmasında birçok faktör etkili oldu tabi ki ancak bunları hepimiz zaten bildiğimiz ve içinde yaşadığımız için tartışmaya gerek bile duymuyorum. Tabi kağıda basılmıyor diye bu dergiler ortadan kalkmadılar. Artık bir anlamda internet teknolojisine dahil oldular ve biz yazılımcılar için de çok güzel, eğlenceli ve bir o kadar da zor bir alan açılmış oldu.

Birazdan sizleri YUMPU Publishing adinda bir internet sitesi ile tanıştıracağım.

Bu alandaki işlerimiz için bize harika kolaylıklar hazırlamış olan bu internet sitesini tanıtacağım şimdi sizlere.

Bu sayede siz de kolay ve hızlı bir şekilde e-dergilerinizi tasarlayarak yayına hazır haline getirip internet sitenizde sunabileceksiniz.

Tasarımlarınızı PDF formatında kaydetmeyi Unutmayın

E-derginizin içeriğini hazırlamak için hangi yazılımı kullanırsanız kullanın, işiniz bittikten ve artık derginiz sunuma hazır hale geldikten sonra kaydetme işlemini yaparken PDF formatında kaydet seçeneğini belirleyerek bu formatta kaydedin. Çünkü internet sitesi sadece PDF dosyalarını html olarak çevirip daha önceden hazırlamış oldukları sistemle ekrana dergi olarak taşıyorlar. Eğer dergilerinizi nasıl tasarlayacağınız konusunda fikir edinmek isterseniz internet sitesinin ana sayfasında aşağı kısımda yer alan binlerce dergiden birkaçını kurcalayarak ilham arayabilirsiniz. Burada dünyaca ünlü birbirinden güzel dergi göreceksiniz.

Her konuda dergiyi burada bulacağınız için kendi konularınızla alakalı olanları incelemeyi tercih ederseniz daha yararlı olabilir diye düşünüyorum. Tabi tercih yine de size kalmış. Dergi nasıl hazırlanır sorusuna en güzel cevap daha önceden hazırlanmış  bir dergi olacaktır elbette ki. Ayrıca bu dergilerden yararlanarak kapak tasarımı konusunda da fikirler edinebilirsiniz. Özellikler kapak fontları dergi editörlerinin en çok zorlandığı konulardan bir tanesidir.

Burada yapacağınız seçimlerle derginizin kapağını vezir de edebilirsiniz rezil de. Özellikle seçeceğiniz kapak fotoğrafının konuyu direk gösterici nitelikleri olmasına dikkat edin. Çoğu zaman insanlar dergilerin isimlerini bile okumadan önce üzerindeki fotoğrafa bakarlar ve etkilendikleri resimleri takip ederek dergi tercihlerini yaparlar. Bu yüzden etkileyici fotoğraflar ve renkler seçmelisiniz. Eğer fotoğrafınızı düzgün seçerseniz üzerine ne yazarsanız ve hangi fontta yazarsanız yazın derginizin kapağının harika görüneceğinden emin olabilirsiniz. Ayrıca daha önce belirttiğim gibi font kullanımı da çok önemli. Sitede yer alan dergilerin kapaklarındaki fontları da iyi değerlendirin. İnceliklerine ve boylarına odaklanın ve adamların neden bu şekilde fontlar seçtiklerini anlamaya çalışın.

Tasarımınızın dergi içi sayfaları da en az kapağını kadar önemli. Burada bana kalırsa videolar için boşluklar bırakmak en güzeli. Bir yemek tarifini okurken yan tarafta videosunu izlemek ya da gitmek istediğimiz bir yer hakkında bilgiler okurken oradan görüntüler görmek elbette ki çok hoşumuza gidecektir.

Tasarımınızı yaparken bir şeyi unutmamanızı isterim. YUMPU Publishing sitesinde tasarımınız html olduktan sonra da düzenlemeler yapmaya devam edebiliyorsunuz. Kurdukları arayüz sayesinde dergimizin istediğimiz bir yerine istediğimiz ebatlarda video ekleyebiliyoruz. Bunu unutmadan tasarımınızı tamamlayın.

Dünyanın en iyi yayınlarını burada keşfedin veya PDF’lerinizden DAHA FAZLASINI yapın!

Kullanacağınız Fotoğrafların ve Videoların Boyutlarını Hiç Dert Etmeyin

Dergi PDF formatında hazır olduktan sonra internet sitesine girerek üst kısımda sol tarafta bulunun kutunun üzerindeki düğmeye basarak PDF belgenizi buraya yüklemeniz gerekiyor. Bu işlem internet hızınıza ve belgenzin büyüklüğüne göre bir kaç dakika sürebilir. Özellikle dergilerde kullanılan büyük ebatlı fotoğraflar PDF belgesinin boyutlarının artmasına neden oluyor. Burada biraz daha fazla beklemek kalitesiz fotoğraflar ya da resimler kullanmaktan çok daha iyidir tabi ki. Zaten internet hızları ülkemiz genelinde oldukça yükseldi. Ayrıca belgenin büyüklüğünün sizin internet sitenizdeki hızınıza da bir etkisi bulunmayacağını belirtmek isterim. Yani sizin sitenizde sadece üç beş satır kod bulunacak. Geri kalan işleri YUMPU Publishing ve YouTube bizler için üstlenecek. Bu konuya da geleceğiz hiç merak etmeyin.

Dosyamız internet sitesine yüklendikten sonra karşımıza bize özel bir sayfa gelecek ve buradan düzenlemelerimizi yapmak istediğimiz dergiyi seçeceğiz. İsterseniz hemen ön izleme seçeneğinden derginize göz atmaya başlayabilirsiniz. İşte burada istersek dergimize video ve müzik dosyaları da ekleyebiliyoruz. Müzik dosyalarımızı direk bu siteden ekleyebiliyoruz. Ancak videolarımızı önce YouTube sitesine eklememiz gerekiyor.

Buradan alacağımız bağlantı linkini düzenleme bölümünden dergiye koymak istediğimiz bölümü seçerek yapıştırıyoruz. Ve dergimizdeki yazının istediğimiz yerinde hareketli bir video ortaya çıkıyor. Gerçekten çok güzel. Bu arada herhangi bir kısıtlama da yok. İstediğimiz sayfanın istediğimiz yerlerine bu eklentileri yapıştırabiliriz. Ayrıca ses dosyasını da istersek tek bir sayfaya istersek dergi geneline ya da bir bölümüne ekleyebiliyoruz.

Yeri gelmişken resimlerin büyüklüğünün neden bizim için önemli olmadığını da anlatıyım. Bu dergi yapma programın sitesinden eklediğimiz dergilerimiz kendi sunucularında kalıyor ve biz kendi internet sitemizden bunun adeta bir yansımasını görüyoruz.

Siteden alacağımız gömme kodunu internet sitemizin ilgili bölümüne yapıştırarak sitemizde harika bir dergi görüntüsü ve oynatıcısı ile birlikte sergiliyoruz. Böylece bizim sitemizde kısacık bir koddan başka hiçbir şey olmuyor. Ayrıca bize verdikleri kod içerisinde her türlü bilgi yer alıyor. Yani arama motorlarından arama yapılarak dergimizin içindeki yazıların ulaşılabilir olması da sağlanıyor. Bunun ne kadar önemli bir şey olduğunu bilmeyen kalmamıştır herhalde.

Takıldığınız Yerde Destek Ekibine Soru Sorabilirsiniz

İnternet sitesine gömme konusu biraz gözünüzü korkutmuş olabilir ancak bunun herhangi bir yazıyı kopyala yapıştır yapmaktan daha zor bir şey olmadığını bildirmek isterim. Eğer yapamayacağınız düşünüyorsanız sitenin destek ekibine elektronik posta atabilirsiniz. Yardım konusunda oldukça hızlı be cömert olduklarını söylemeden geçemeyeceğim. Takıldığım her yerde sorduğum sorulara anında cevap verdiler.

Ücretlendirmeye gelince yine iyi haberler sizleri bekliyor. Çünkü çok profesyonel olmayan orta düzey bir dergi ya da broşür çıkarmak istiyorsanız herhangi bir ücret ödemek zorunda değilsiniz. Ücretsiz kullanımlarda oynatıcının alt köşesinde kendi sitelerinin küçük bir logosu bulunuyor. Deneme sürümünde bu logo da yok. Yani müşteriye ilk sunumlarınızda e-derginizin üzerinde hiçbir reklam bulunmayacak.

Burada aynı işi yapan diğer siteleri neden tercih etmediğimi de açıklamanın zamanı geldi. Her ne kadar hemen aynı kalitede olsalar da ücretsiz yayınlanan dergilere o kadar zalimce kısıtlamalar getirmişler ki adete bize 10 sayfalık dergiler hazırlamak kalıyor. Böylesi kısıtlamalardan sonra sundukları artı özelliklerin de bizim için bir anlamı kalmıyor tabi ki.

İster amatör olun ister profesyonel bana göre bu işi öğrenmek oldukça önemli. Çünkü artık blog çağı yerini interaktif gösterimlere bırakmak üzere. Artık insanlar sunumlarını ve hikayelerini görsel yönden daha ağır basan yöntemlerle sergilemeyi tercih ediyorlar. Eğer siz de amatör bir yazarsanız ve kendi derginizi oluşturup hayata dair kendinizden izler eklemek istiyorsanız e-dergi yöntemini kullanabilirsiniz. Burada yayınlayacağınız derginizin aynı zamanda hergün on binlerce insan tarafından ziyaret edilen bir sitede yayınlanacağını da unutmayın. Tabi ingilizce biliyorsanız kendinizi ifade edebileceğiniz insan sayısı artacaktır. Ancak öyle görünüyor ki bu hmetleri sunan sitelerin popülerliği artacak ve ülkemizden gelecek ziyaretler de ileride çok daha fazla olacaktır.

Dergi Hazırlama Programları Arasından Neden Bu Programı Tercih Ettim?

En başta da bahsettiğim gibi, markamı ve ürünlerimi tanıtmak benim için çok önemli ve bunu en akılda kalıcı şekilde yapmak için e dergi formatını tercih ediyorum. YUMPU Publishing'in ücretsiz özelliklerin yeterliliğinin yanı sıra benzerlerinde bulamadığım üst düzey bir yazılım kalitesi ve kullanım kolaylığı buldum. Bilişimci gözüyle bakarsam, dergiyi hazırlarken de hazırladıktan sonra da hiçbir zorlukla veya hatayla karşılaşmadım.

Yazılım, markam için özel bir tasarım oluşturmama ve logomu dergide kullanmama da olanak tanıyor. Ücretsiz versiyondan oldukça memnun kaldığım için ileride reklamsız versiyonunu da denemeyi düşünüyorum. Bilişim sektöründe çalışan ve mobil ürünleri de bulunan biri olarak önem verdiğim bir diğer özellik, hem masaüstü hem de mobil cihazlara uyumlu olması. Ayrıca Google başta olmak üzere arama motorları için optimize edildiğinden aramalarda üst sıralarda çıkması da benim için (aslında herkes için) bir artı.

Diğer online dergi yazılımlarında göremediğim benzersiz desteği de özel olarak belirtmeliyim. Ücretsiz bir yazılımda böyle kaliteli bir hizmet gerçekten takdire şayan.

Özetlemek gerekirse

“Dergi nasıl hazırlanır?” sorusuyla birlikte başlayan arayışımda beni tatmin eden hizmeti YUMPU Publishing'da buldum. Üstelik ücretsiz olarak. Hizmet ve yazılım kalitesini, paylaşım ve kullanım kolaylığını deneyimledikten sonra bu alanda başka bir program arayışına gireceğimi sanmam. Size de, hangi alanda dergi çıkarmayı düşünürseniz düşünün, bu deneyimi yaşamanızı tavsiye ederim.

Cevap bırakın

Sinem Babaoglu

Güzel dış mekanları, aristocrat yemek düzenini, okumayı ve iyi filmleri severim. İş planım bana çok fazla boş zaman bırakmıyor fakat yapabildiğimde dışarı, seyahate çıkıyorum ve arkadaşlarımla buluşuyorum.